OVA HRANA JE NAJBOLJA ZA VAŠA CREVA: Deluje kao PREBIOTIK na njih, DOKTORI prvo nju PREPORUČE pa ostalo
Creva, Foto: Printscreen/Youtube/Lekovite biljke

paŽnja

OVA HRANA JE NAJBOLJA ZA VAŠA CREVA: Deluje kao PREBIOTIK na njih, DOKTORI prvo nju PREPORUČE pa ostalo

Evo koje namirnice imaju najviše koristi za zdravlje creva

Objavljeno: 12:46h

Sve veći broj dokaza sugeriše da vaša creva igraju važnu ulogu u vašem zdravlju. Osim što pomažu u varenju, dobre bakterije u vašim crevima pomažu i u održavanju zdravlja tako što proizvode vitamine, podržavaju vaš imuni sistem i odbijaju se od štetnih bakterija.

Kao rezultat toga, lekari uvek preporučuju uključivanje hrane pogodne za creva. Ishrana može pomoći većini ljudi da prirodno poboljšaju zdravlje.

Evo koje namirnice imaju najviše koristi za zdravlje creva:

Žitarice

Hiljadama godina, integralne žitarice su bile osnovna namirnica u našoj ishrani. Morate uključiti cela zrna u svoju dnevnu ishranu ako želite da vaša creva funkcionišu normalno. Vlakna, antioksidansi i drugi mikronutrijenti obiluju celim žitaricama. Vlakna od žitarica su dobra za zdravlje creva jer deluju kao prebiotik, koji hrani dobre crevne bakterije. Cela zrna takođe omekšavaju stolicu, što pomaže u sprečavanju zatvora.

Sinbiotička hrana

Sinbiotička hrana kombinuje prebiotike i probiotike i ona predstavlja super zdrave obroke koji podržavaju crevne mikrobe. Jedan od primera bi mogao biti jogurt sa borovnicama. Dodajte sastojke bogate vlaknima kao što su integralne žitarice, orašasti plodovi, semenke, povrće ili voće da biste ove namirnice učinili još boljim za vaša creva.

Zeleno lisnato povrće

Stomak, Žučna kesa, Želudac, Jetra, Creva
foto: Icruci / Alamy / Alamy / Profimedia

Dijetalna vlakna, vitamini, minerali i gvožđe su u izobilju u zelenom lisnatom povrću kao što su spanać, brokoli i kelj. Jedenje puno lisnatog povrća može pomoći u poboljšanju zdravlja i funkcije creva. Jedenje puno vlakana i lisnatog zelenila omogućava vam da razvijete idealan mikrobiom creva.

Anti-inflamatorna hrana

Anti-inflamatorna hrana sadrži hranljive materije koje mogu pomoći u smanjenju upale, kao što su vitamini, minerali i omega-3 masne kiseline. Oni igraju važnu ulogu u prirodnim antioksidativnim i antiinflamatornim putevima tela, što može pomoći u poboljšanju zdravlja creva. Najviše antioksidansa ima u zelenilu poput spanaća, šargarepi, paradajzu, paprici, a crvena je najkorisnija. Pored toga, vežbanje, joga i održavanje hidratacije mogu pomoći u poboljšanju zdravlja creva.

02:33

TEŠKO SE PREPOZNAJE, A SVE JE ČEŠĆA BOLEST MLADIH, LEČENJE OTEŽANO: Dva pika ispoljavanja Kronove bolesti

(Espreso/Mondo/Tamara Veličković/Prenela P.V.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.