STRUČNJACI OTKRILI ZAŠTO SVI PSI JURE SVOJE REPOVE: Evo šta žele da vam KAŽU kada rade OVO
Pas, Foto: Printscreen YouTube/Игор Радета

morate da znate

STRUČNJACI OTKRILI ZAŠTO SVI PSI JURE SVOJE REPOVE: Evo šta žele da vam KAŽU kada rade OVO

Često možemo videti pse kako beskrajno prate svoje repove, ali zašto to rade?

Objavljeno:

Postoji nekoliko mogućih razloga za ovo ponašanje, kao i načina da se to spreči, kako su istakli stručnjaci za Live Science.

Zabava i neznanje štenaca

Štenci i mlađi psi često jure svoje repove jednostavno iz zabave. Stručnjaci iz bolnice za životinje Schertz u Teksasu tvrde da štenci možda još uvek nisu svesni da su repovi deo njihovog tela.

Pas
foto: Printscreen/Instagram/ banoffee.cavalier

Dosada kao okidač

Dosada može biti još jedan razlog za ovo ponašanje, posebno kada su psi sami dugo vremena. Rasel Hartstein, konsultant za ponašanje pasa, ističe da dosada može biti uzrok kada psi nisu u potpunosti zabavljeni ili vežbani.

Traženje pažnje

Psi mogu juriti svoje repove kako bi privukli pažnju vlasnika. Ignorisanje ovog ponašanja, uz istovremeno pružanje zdrave doze pažnje, može pomoći u kontroli ovog navika, prema savetu bolnice za životinje Schertz.

Rase sa sklonostima

Određene rase pasa, poput bulterijera i nemačkih ovčara, poznate su po sklonosti kompulzivnom ponašanju kao što je jurenje za repom. Ovo ponašanje, međutim, može dovesti do fizičkih tegoba poput povreda repa, svraba izazvanog parazitima ili buvama, analnih žlezda ili alergija na hranu.

Pas
foto: Dmitry Andreev / Alamy / Alamy / Profimedia

Neurološki poremećaji

Jurenje za repom može biti povezano s neurološkim poremećajima, uključujući pseći kompulzivni poremećaj. Studija iz 2012. otkrila je da dodaci ishrani i hormonski uticaji mogu igrati ulogu u smanjenju ovog ponašanja.

Kako se nositi s ovim ponašanjem?

Ako je pas inače zdrav, vežbanje dresure pasa i uključivanje njihovih mentalnih i emocionalnih aspekata u njihove živote može pomoći u zaustavljanju jurenja za repom. Razumevanje potreba pasa ključno je za pružanje srećnog i zdravog života. Ako pas iznenada počne juri za repom ili ga grize, veterinarska poseta je neophodna.

Bonus video:

01:49

POZNATI KUVAJU U EMISIJI MAJKE I SNAJKE Recept za pileća krilca sa pivom kakve dosad niste probali, za sam kraj VIP nedelje

(Espreso/24sedam/Prenela A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.