NISTE IMALI POJMA ŠTA SVE MOŽETE URADITI SA VINOM U KUHINJI: Super je za jela, a postoji i recept za VINSKI DŽEM
Vino, Foto: Profimedia

SAZNAJTE

NISTE IMALI POJMA ŠTA SVE MOŽETE URADITI SA VINOM U KUHINJI: Super je za jela, a postoji i recept za VINSKI DŽEM

Ukoliko vam je ostalo samo malo vina u boci, nema potrebe da ga bacate

Objavljeno:

Čak i mala količina vina može se iskoristiti na kreativne i korisne načine u kuhinji. Evo nekoliko ideja kako da iskoristite taj poslednji gutljaj.

Deglaziranje tiganja - Malo vina je savršeno za deglaziranje tiganja nakon prženja mesa. Dodajte vino u tiganj da otpustite sve ukusne zapečene delove sa dna. To će vam pomoći da napravite bogat i ukusan sos.

Obogaćivanje sosova i čorbi - Dodajte malo vina u sosove, čorbe ili gulaše da im date dodatnu dubinu ukusa. Vino može dodati kompleksnost i bogatstvo jelu, čak i u malim količinama.

Hilandarska čorba, Čorba
foto: Printscreen/youtube/ Moja mala kuhinja

Pravljenje preliva - Iskoristite malo vina za pravljenje ukusnog preliva za salatu. Pomešajte vino sa maslinovim uljem, senfom i začinima da napravite jednostavan, ali ukusan preliv.

Rižoto s vinom - Malo vina može obogatiti ukus rižota. Dodajte vino u rižu tokom početne faze kuvanja da joj dodate bogatstvo i aromu.

Kuvanje povrća - Malo vina može se koristiti za kuvanje ili pirjanje povrća. Dodajte ga u tiganj sa povrćem kako biste mu dodali ukus i malo kiselosti.

Gaspačo, Gaspaćo, Paradajz čorba, Čorba, Povrće
foto: Printscreen/ Youtube/ Ivana Lalicki

Začinska marinada - Ako pripremate marinadu za meso, mala količina vina može doprineti ukusu i tenosti mesa. Bela vina će se najbolje kombinovati sa marinadama za morske plodove i belo meso, dok crvena služe za podizanje crvenog mesa. Ostavite da se meso namače u marinadi najmanje sat vremena ili preko noći za maksimalan ukus.

Vinski džem

Malo vina može biti upotrebljeno za dodavanje ukusa desertima. Džem natopljen vinom predstavlja odličan primer. Za ovaj recept vam ne treba mnogo tečnosti, tako da je to odličan način da iskoristite malo preostalog vina umesto da ga bacite. Pomešajte 2 dela šećera, 2 dela voća i 1 deo vina s bilo kojim željenim začinima i kuvajte dok se tečnost ne smanji i ne postigne konzistencija nalik želeu.

Džem
foto: Karmela/ Printscreen/ YOutube

Crvena vina uparite sa crvenim i šumskim voćem (trešnje, maline, šljive) a bela vina sa svetlijim voćem kao što su kruške i breskve. Na kraju ćete dobiti uzvišeni, složeni džem koji će garantovano biti nov omiljen dodatak jelu, bilo da ga maže na mafin ili služite uz slavsko meze.

BONUS VIDEO

00:44

Vino ili paradajz

(Espreso/24sedam/I.V./prenela T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.