AKO IMATE CRVENILO, SVRAB I SUVU KOŽU ONDA TELO TRAŽI OVAKAV TRETMAN: Evo šta je obavezno uraditi da bi BILO BOLJE
Ekcem, Foto: Profimedia

pažna

AKO IMATE CRVENILO, SVRAB I SUVU KOŽU ONDA TELO TRAŽI OVAKAV TRETMAN: Evo šta je obavezno uraditi da bi BILO BOLJE

U narednom tekstu ćete saznati šta je to što ga najčešće uzrokuje

Objavljeno:

Jesen i zima su godišnja doba kada koža postaje suvlja, a mnoga dermatološka oboljenja ulaze u fazu pogoršanja. Ekcem je jedno od njih. Simptomi ekcema mogu se pojačati ako kontaktirate iritant ili alergen.

Ekcem nije specifična bolest, već termin koji opisuje grupu inflamatornih stanja kože, koja proizvode simptome slične osipu, kao što su iritirane mrlje, koje svrbe na koži.

Takođe je poznat kao dermatitis (upala kože), atopijski ekcem (atopijski znači genetska sklonost ka alergijskoj preosetljivosti) ili jednostavno atopijski dermatitis. U narednom tekstu ćete saznati šta je to što ga najčešće uzrokuje.

Psorijaza, Iritacija, Koža, Telo, Svrab
foto: Profimedia

Imuni sistem

Ako imate ekcem, vaš imuni sistem preterano reaguje na male iritanse ili alergene (okidače) u vašem okruženju. Kada kontaktirate okidač, vaš imuni sistem pretpostavlja da su ovi mali iritanti strani napadači, poput bakterija ili virusa, koji mogu da naškode vašem telu. Kao rezultat toga, okidači aktiviraju prirodni odbrambeni sistem vašeg tela. Odbrana vašeg imunološkog sistema je stvaranje upale. Upala uzrokuje simptome ekcema na vašoj koži.

Geni

Veća je verovatnoća da ćete imati ekcem ako u vašoj porodici postoji istorija ekcema ili dermatitisa. Takođe ste pod većim rizikom ako postoji istorija astme, polenske groznice i/ili alergija. Uobičajene alergije uključuju polen, dlaku kućnih ljubimaca ili hranu koja izaziva alergijsku reakciju. Takođe možete imati genetsku mutaciju koja uzrokuje da barijerna funkcija vaše kože ne funkcioniše kako bi trebalo.

Ekcem
foto: Profimedia

Vaše okruženje

U vašem okruženju postoji mnogo toga što može da iritira vašu kožu. Neki primeri uključuju izlaganje dimu, zagađivačima vazduha, grubim sapunima, tkaninama kao što je vuna i nekim proizvodima za negu kože. Niska vlažnost (suv vazduh) može uzrokovati da vaša koža postane suva i svrbi. Toplota i visoka vlažnost mogu izazvati znojenje i to može pogoršati vaš svrab.

Kako se rešiti ekcema

Tretman ekcema je individualan i zavisi od onog što je izazvalo pojavu vaših simptoma.

Koristite nežne ili osetljive hidratantne kreme tokom dana kada imate suvu kožu. Nanesite hidratantnu kremu kada vam je koža vlažna nakon kupanja ili tuširanja.

Ne guglajte o bolestima, svaku promenu ili zdravstveni problem prijavite svom lekaru i konsultujte se oko lečenja i terapije.

Bonus video:

02:40

LESKOVAČKI UŠTIPCI I URNEBES SALATA: Najjednostavniji recept u emisiji Majke i snajke: Porodica kuvanjem osvojila 10.000 dinara

(Espreso/Srbija danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.