OVE 4 STVARI NIKAKO NE SMETE DA STAVLJATE U VRARTA OD FRIŽIDERA: Samo iskusne domaćice znaju ovaj TRIK
Ilustracija, Foto: Printscreen/TikTok/corbinmillet

savet

OVE 4 STVARI NIKAKO NE SMETE DA STAVLJATE U VRARTA OD FRIŽIDERA: Samo iskusne domaćice znaju ovaj TRIK

Ove namirnice nikako ne msete držati u vratima od frižidera

Objavljeno:

Prelivi za salatu, sosovi, senf, tegle maslina i kiseli krastavci neki su od stvari koje se mogu naći u vratima mnogih frižidera. Međutim, neke namirnice se mogu čuvati na vratima, a neke treba čuvati na drugom mestu u frižideru. Nema ništa loše sa vratima frižidera, to je dobro mesto za čuvanje određenih namirnica. Međutim, pošto se vrata frižidera uvek otvaraju i zatvaraju, ona se smatraju najtoplijim mestom u frižideru, prenosi Yahoo.

„Hrana stavljena u vratima ima veće šanse da bude izložena višim temperaturama u kuhinji“, kaže Kejti Rider, sertifikovana instruktorka ServSafe. To znači da kvarljivu hranu – onu koju treba stalno držati na nižoj temperaturi – treba držati u glavnom odeljku frižidera.

Koristite vrata za hranu koja nije toliko kvarljiva, koja može da izdrži temperaturne fluktuacije. Hrana kao što su začini, kiseli krastavci, masline, voda, gazirana pića, pa čak i sokovi su dobri kandidati. Stručnjaci za bezbednost hrane se slažu da sledeće četiri namirnice uvek treba da budu na policama vašeg frižidera, nikako u vratima. Lista bi mogla biti iznenađujuća jer mnogi frižideri dolaze opremljeni namenskim vratima za skladištenje nekih od ovih predmeta.

1. Jaja, mleko i mlečni proizvodi

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) savetuju potrošače da čuvaju jaja, mleko i druge mlečne proizvode na 4°C ili niže. Jedino mesto koje može stalno da ostane na toj temperaturi ili ispod je unutrašnjost frižidera, a ne vrata. Kulinarski nutricionista Laura M. Ali kaže da iako mnogi frižideri imaju pregrade na vratima dizajnirane posebno za jaja i mleko, ove namirnice nikada ne bi trebalo da se čuvaju na vratima.

Ali, on preporučuje da jaja držite u originalnim kutijama na srednjoj ili donjoj polici, prema zadnjem delu frižidera, kako bi se osiguralo da ostanu hladna. Što se tiče mleka, iskoristite prednosti podeljenih, podesivih polica u frižideru da biste stvorili savršeno mesto u sredini frižidera, prema pozadi, za čuvanje mleka.

Meso
foto: Printscreen/Youtube/Gurman TV

2. Meso, živina i riba

Sirovo meso, živina i riba ne čuvaju se u vratima vašeg frižidera. Prema američkom ministarstvu poljoprivrede (USDA), treba ih stalno čuvati na temperaturi od 4°C ili nižoj. Sirovo meso će se lako pokvariti ako se drži iznad ovih temperatura. Nutricionista Loren Haris-Pinkus se slaže da je rok trajanja svežih životinjskih proteina relativno kratak.

Sirovi životinjski proteini takođe imaju potencijal da unakrsnu kontaminaciju hrane na istoj polici ili na polici ispod, kaže Kejti Šimelpfening. Čuvajte sirovo meso u glavnom odeljku frižidera, na najnižoj polici, najbolje u pregradi koja se otvara.

3. Nasečeni proizvodi

Držite li rezano voće i povrće ili isečene suhomesnate proizvode u vratima frižidera? Ako jeste, Rid preporučuje da prestanete. „Određeno sečeno voće i povrće, posebno dinje, paradajz i lisnato povrće, smatraju se visokorizičnom hranom“, dodaje on. To je zato što su podložnije rastu bakterija nakon sečenja zbog kombinacije faktora kao što su pH nivoi, više temperature i sadržaj vlage. Oni su hrana visokog rizika jer su u prošlosti bili povezani sa izbijanjem bolesti koje se prenose hranom. Čuvajte ih u hermetički zatvorenim kontejnerima bezbednim za hranu u glavnom odeljku vašeg frižidera.

4. Ostaci hrane

Da biste im pomogli da izdrže preporučena tri do četiri dana pre konzumiranja ili bacanja, držite ih u glavnom odeljku frižidera, a ne na vratima. Kao i rezani proizvodi, veoma su osetljivi na rast bakterija, a najsigurniji način za njihovo skladištenje je da se čuvaju na temperaturi ispod 4°C.

Bonus video:

01:20

Šapić na čaši vina sa Gvardiolom

(Espreso/Krsatrica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.