recept
ISKUSNA KUVARICA DALA JE PREDLOG POSNOG JELOVNIKA ZA NIKOLJDAN: Gosti kad ovo vide ODMAH će tražiti RECEPT
Kuvarica je dala predlog posnog jelovnika za Nikoljdan
Za slavu se s ljubavlju sprema bogata trpeza
Sveti Nikola se u hrišćanskoj tradiciji smatra jednim od najstarijih svetaca, a u zapadnom i istočnom hrišćanstvu veruje se da je on čiudotvorac, zaštitnki siromašnih i putnika. Prema predanjima, Sveti Nikola je nakon smrti svojih roditelja svoje nasledstvo podelio deci i siromašnima i posvetio se jednostavnom životu i veri.
Slava Svetog Nikole obeležava se slavskom svećom, kolačem i žitom, a trpeza je uvek posna. Na dan slave porodica se okuplja, a u domu treba da vlada mir i pozitivna energija.
I za posnu slavu, isto kao i za mrsnu, postoji pregršt specijaliteta, a poznato je da se s posebnom pažnjom priprema svako jelo i da se s ljubavlju servira na trpezi.
Predlažemo nekoliko jela koja će vam ovaj dan obojiti ukusima.
Recept dana: Posne punjene paprike - prepune fila od krompira, pirinča i povrća, očas posla gotove, savršene za porodični ručak
Recept dana: Posne suve paprike punjene pirinčem i orasima jedno je od najukusnijih jela starinske srpske kujne
Rolnice od paprike s tunjevinom
Sastojci:
- 4 crvene paprike
- 200 g tunjevine iz konzerve
- 200 g posnog majoneza
- peršun, so, biber
- sok od 1/2 limuna
Priprema
1. Paprike ispecite na plotni ili u rerni, oljuštite ih i isecite na šire trake. Možete naravno da koristite i odleđene pečene paprike iz zamrzivača, samo je važno da ih odledledite na vreme.
2. Tunjevinu ocedite od ulja, izgnječite viljuškom i pomešajte sa seckanim peršunom. Posolite, pobiberite i poprskajte sokom od limuna. Sve dobro izmešajte.
3. Stavljajte pomalo smese na svaku traku paprike i pravite rolnice. Pospite peršunom i služite hladno.
Čorba od šampinjona s belim vinom
Sastojci:
- 250 g šampinjona
- 2 kašike posnog margarina
- 1 manja glavica crnog luka
- 1 kašika brašna
- 2 dl belog vina
- 1 čen belog luka
- so, biber
- peršunov list
Priprema
1. Sitno iseckajte crni luk, a potom i šampinjone iseckajte na listiće, pa ih zajedno prodinstajte na margarinu.
2. Dodajte brašno, prelijte sa dva litra vode i kuvajte dok pečurke ne omekšaju.
3. Zalijte vinom, pa pospite seckanim belim lukom i peršunovim listom, te ostavite da se krčka još deset minuta. Čorba je spremna za serviranje.
Bakalar u foliji
Sastojci:
- 400 g bakalara
- 50 g posnog margarina
- so
- glavica luka
- praziluk
- spanać
- peršun
Priprema
1. Premažite margarinom alu-foliju i stavite bakalar na nju. Začinite solju i secaknim peršunom. Dodajte luk, spanać, kružiće praziluka i malo margarina.
2. Zamotajte foliju kao pakovanje i krajeve dobro pričvrstite, pa stavite na pleh. Zagrejte rernu na 200 stepeni i pecite ribu 20 minuta.
Pastrmka iz rerne
Sastojci:
- 1 kg sveže pastrmke
- 3 čena belog luka
- maslinovo ulje
- so
- biber
- vezica peršuna
- 2 limuna
- 1 glavica crnog luka
Priprema
1. Za marinadu iseckan beli luk i peršun pomešajte sa malo maslinovog ulja i sokom od jednog limuna, dodajte so i biber.
2. Očišćenu pastrmku prelijte marinadom i ostavite da odstoji minimum 15 minuta.
3. Ribu stavite u posudu za pečenje i pecite u zagrejanoj rerni 20 minuta na 220 stepeni.
Zimska torta
Sastojci:
- 200 g mlevenih oraha
- 150 g meda
- 250 ml soka od pomorandže
- 200 g šećera
- 2 vanilin šećera
- 300 g brašna
- 1 kašika kakaoa
- 1 prašak za pecivo
- 100 ml ulja
- 750 g kesten pirea
- 50 g pekmeza od kajsija
- 200 g sekanih oraha
- 3 kašike ruma
- 200 g crne čokolade
- 1 kašika ulja
Priprema:
1 Pomešajte sve potrebne sastojke za kore i u zagrejanoj rerni pecite patišpanj na 180 stepeni oko 40 minuta. Kada se ohladi, koru podelite na tri dela.
2 Za fil sjedinite kesten pire, pekmez, rum, pa dodajte seckane orahe. Ređajte kora, fil, kora fil, a odozgo tortu prelijte glazurom.
Bon appetit i srećna slava!
Bonus video:
(Espreso/24Sedam)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!