kakva bomba od torte
NAJKREMASTIJA ČOKO-VANILA TORTA: Kore natopljene sočnim filom - za praznike bolju niste pravili
Najkremastija čoko-vanila torta sa korama koje su natopljene sočnim filom
Ako se i dalje dvoumite šta da spremite svojim ukućanima kada su u pitanju poslastice, na pravo mesto ste došli.
Kada pomislimo na torte, bilo da su voćne ili čokoladne, ne možemo nikako da odbijeno parče.
Uvek nam prijaju domaći slatkiši koje naše mame i bake prave, a sada je za vas tu jedna čoko-vanila torta.
Božanstvenog ukusa, sočna, lagana...
Još će vam biti i najbolji izbor za praznike.
Recept sa sastojcima ide ovako:
3 šolje brašna
1,5 kašičica praška za pecivo
1 kašičica sode bikarbone
1,5 kašičica soli
1,5 šolja putera
2 šolje šećera
4 jajeta
1/4 šolje grčkog jogurta
1,5 šolja punomasnog mleka
1 kašika ekstrakta od vanile
3/4 šolje kakao praha
1/4 šolje vrele kafe
Za glazuru:
2 šolje omekšalog putera
4 šolje šećera u prahu
1 kašika ekstrakta od vanile
1/2 šolje kakao praha
1/4 šolje slatke pavlake
Priprema se ovako:
U činiji pomešajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so. U drugoj činiji umutite puter i šećer, Ubacujte jaja jedno po jedno i miksajte. Ubacite grčki jogurt i ekstrakt od vanile, pa miksajte dok se svi sastojci ne sjedine. Postepeno dodajte mešavinu suvih sastojaka i mleko, pa miksajte na manjoj brzini.
Odvojite 1/3 smese, a u preostali deo ubacite kakao prah i kafu. Smesu sa čokoladom i kafom prebacite u 2 ista pleha, a odvojedni ostatak u treći pleh. Pecite kore za tortu 25-30 minuta na 180°C.
Ostavite da se kore ohlade 5 minuta, izvadite iz pleha, nožen ostružite površinski sloj i ostavite da se potpuno ohlade pokrivene. Počnite sa pravljenjem glazure tako što ćete umiksati puter i šećer u prahu, pa dodajte ekstrakt od vanile i ponovo umiksajte.
Jednu šolju glazure ostavite sa strane. U preostali deo, dodajte kako prah i spajte slatku pavlaku i miksajte oko 4 minuta, dok ne dobijete svetliji krem. Jednu čokoladnu koru premažite delom čokoladne glazure.
Preklopite drugom korom od vanile, pa premažite tortu glazurom odvojenom sa strane.
Poklopite drugom čokoladnom korom, pa premažite ostatak čoko glazure.
Viljuškom možete dekorisati čokoladnu glazuru na torti.
Bonus video:
(Espreso/Stvar ukusa/J.K.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!