PORED TOGA ŠTO SMRDE I NERVIRAJU, VEOMA SU OPASNE: Ovo niste znali o smrdibubama!
Smrdibuba, Foto: WIkipedia/Yerpo

paŽnja

PORED TOGA ŠTO SMRDE I NERVIRAJU, VEOMA SU OPASNE: Ovo niste znali o smrdibubama!

Smrdibube vas ne mogu ujesti, takođe, ne šire zaraze i nisu opasne po ljude. Iz godine u godinu čini se da ih je sve više

Objavljeno:

Smrdibuba (lat. Pentatomidae) pripada redu štitastih stenica. Veličine su od 120 do 170mm, a u bojama mogu varirati od svetlo zelene do mrke braon. Ženke su veće od mužjaka. Telo im je u obliku štita, na abdomenu se ističu crne tačkice, a krila koja se nalaze s bočnih strana abdomena prekrivaju ceo trup. Na glavi su visoko pozicionirane petosegmentne antene.

Ujed smrdibube

Smrdibube vas ne mogu ujesti, takođe, ne šire zaraze i nisu opasne po ljude. Iz godine u godinu čini se da ih je sve više. Teško ih je ne primetiti. Dok lete proizvode nesnosan zvuk, a miris koji ispuste kada ih ubijete nije ništa prijatniji, zbog čega su u narodu i dobile ovo ime.

Čime se hrane

smrdibube
foto: Profimedia

Smrdibube su štetne za biljke, jer se hrane sokovima iz voća, povrća, cveća, baštenskog i ukrasnog bilja, zbog čega su uzgajivači posebno „alergični“ na njih.

Razmnožavanje

Jedan od razloga velikog broja smrdibuba jeste i što se ono brzo razmnožavaju. Naime, odrasla jedinka već sa tri nedelje može da položi jaja. Obično polaže po dve grupe jaja, koja su međusobno vezana jedna za druge i za list ili zemlju gde su položena. Za vreme letnjih meseci potrebno je dve nedelje za inkubaciju, dok je u proleće i kasnu jesen nužno tri nedelje. U toku svog života, jedinka položi oko 260 jaja.

U Srbiji postoji oko 20 različitih vrsta smrdibuba za koje kažemo da su domaće. Najveće probleme prave dve registrovane vrste: mramorna i etiopska zelena.

07:09

ZAŠTO SMRDIBUBE SMRDE? Biolog objasnio šta insekt ispušta kada se oseti ugroženo I DA LI JE OPASNO ZA LJUDE

(Espreso/dezinsekcija-deratizacija.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.