JEROMON ONUFRIJE OTKRIO ŠTA SVE MONASI JEDU TOKOM POSTA: Otrio RECEPTE ZA 3 JELA iz HILANDARSKE kuhinje (FOTO)
Jeromon Onufrije, Foto: Printscreen Instagram/onufritis

svideće vam se

JEROMON ONUFRIJE OTKRIO ŠTA SVE MONASI JEDU TOKOM POSTA: Otrio RECEPTE ZA 3 JELA iz HILANDARSKE kuhinje (FOTO)

Poznato je da se suočavanje s tamnim silama, strastima i pogrešnim načinom života može voditi isključivo najmoćnijim oružjem - molitvom i postom

Objavljeno: 22:35h

Svetogorski monasi pridržavaju se stroge dijete koja se temelji na principima pravoslavne posta. Njihova ishrana usklađena je s crkvenim postovima i tradicijom, a obiluje vitaminima i vlaknima i ukusima. Iako nikada ne jedu meso, a u vreme Velikog posta obroci su samo jednom dnevno, oni nikada ne gladuju. Jeromonah Onufrije, kuvar sa Svete gore, izdao je i knjihu recepata, evo tri recepta za hilandarske pljeskavice, posne piroške i hlebčiće sa maslinama.

Poznato je da se suočavanje s tamnim silama, strastima i pogrešnim načinom života može voditi isključivo najmoćnijim oružjem - molitvom i postom. Monasi praktikuju post, bdenje i molitvu, pa je i sama trpeza na Svetoj gori istinski monaška, uglavnom sastavljena od posnih jela.

Brojni posetioci Svete gore su, unatoč strogoj dijeti, otkrili koliko je hrana ukusna. Otac Onufrije, prvi monah s Hilandara, odlučio je podeliti tajne manastirske kuhinje stvaranjem "Svetogorskog kuvara" i otkrio nam je da hrana ima poseban "začin" - molitvu i ljubav. Ove recepte izdvaja!

Godinama pripremajući monašku hranu u skladu s drevnim hilandarskim recepturama, otac Onufrije je posvećeno istraživao i raznovrsnost trpeze drugih monaških zajednica na Svetoj Gori. Diveći se istovremenoj jednostavnosti pripreme, bogatstvu ukusa i okrepljujućoj snazi svetogorskih jela, upijao je i doživljaje i znanja koji su se prelili izvan granica kulinarskih iskustava i pretvorili se u otkrića detalja iz života svetogorskih monaha koje je preneo u ovaj jedinstveni kuvar.

- Ovim kuvarom želim da približim i dočaram Svetu Goru svima onima koji nisu u mogućnosti da je posete, a pre svega našim sestrama i majkama koje su othranile buduće svetogorske monahe, poručuje jeromonah Onufrije.

Više od 140 izuzetno lako primenjivih recepata i stotine fotografija načinjenih specijalno za potrebe knjige otkrivaju univerzalno primenjive principe svetogorske ishrane koji predstavljaju osnovu zdravog života i unutrašnjeg zadovoljstva.

Iz "Svetogoeskog kuvara"izdvojili smo tri recepta koji mogu da vam posluže u toku Božićnog posta. Zahvaljujući njima osećite čar Hilandara bar na ovaj način.

Piroške
foto: Printscreen/youtube/AuroraRecepti

Posne piroške sa sojinim sirom

(spremaju se i koriste kada je post razrešen na ulju)

Potrebno:

1 kg belog brašna

20 gr. suvog kvasca

soliž

šećera

mlake vode

Priprema:

Brašno, kvasac, šećer, so i voda se zamese u finu ujednačenu masu, tako da se odlepljuje od posude. Zatim se masa ostavi oko 1h da odleži. Sve se izruči na drvenu ploču, razvije se i seče na kvadratiće. U svaki komadić se zavije malo sojinog tofu sir koji se predhodno iseče na štanglice. Svaki komad se uvije u testo i prži na vrelom ulju.

Hlepčići sa maslinama

Ovi hlepčići su veoma zdrava i ukusna hrana koji Grci rado jedu u mrsne dane. U grčkim pekarama vrlo često se pored ostalog peciva nalazi ovaj specijalitet.

Pogačice
Pogačicefoto: ruhamasfood/ Printscreen/ Instagram

Testo:

1 kg brašna

kvasac

voda

maslinovo ulje

Zamesi se 1 kg brašna sa kvasacem i vodom u testo koje se ostavi da uskisne oko 1 h. Testo je poterebno zamesiti nešto tvrđe kao za hleb. Zatim se premesi i ostavi još 10 minuta da odstoji. Od ove smese se odvoji pet loptica od po 200 gr. Svaki komad se dobro razvije. tokom razvijanja se maže maslinovim uljem sve dok ne počne da se fino tegli pod prstima.

Nadav:

seckane očišćene masline na kolutiće

crni luk

kečap

Iseckane masline se pomešaju sa crnim lukom i kečapom prema ukusu i posoli se.

Nadev se nanosi na testo a zatim se testo umota u rolnice koje se zatvore na krajevima a zatim lagano rukom pritisne da se rolnice spljošte. Postave se u pleh koji je namazan maslinovim uljem i peku na temperaturi od 220 °C.

Pljeskavice, Pljeskavice od tikvice, Pljeskavice od povrća
foto: Bakina kuhinja

Hilandarske pljeskavice

Potrebno:

300 gr. soje u ljuspicama

2 glavice crnog luka

začini

brašno

Soju u ljuspicama držati potopljenu u vreloj vodi 5 minuta a potom je dobro iscediti. Luk iseckati što sitnije i dodati u smesu od soje. Zatim začiniti po ukusu (so, biber, vegeta, trave kao što su bosiljak, peršun, origano i sl. već prema ukusu). Dodati brašno tako da se mogu umesiti pljeskavice. Pržiti na maslinovom ulju i srevirati uz pomfrit ili pire krompir.

U vreme kada nije post hilandarci ovoj smesi dodaju i dva cela jajeta.

Bonus video:

02:40

LESKOVAČKI UŠTIPCI I URNEBES SALATA: Najjednostavniji recept u emisiji Majke i snajke: Porodica kuvanjem osvojila 10.000 dinara

(Espreso/Srbija danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.