OVA NAMIRNICA MOŽE SKROZ DA RAZORI SLEZINU: Srbi je JEDU na SVAKOM ĆOŠKU, UNIŠTAVA je DO KRAJA ŽIVOTA
Ilustracija, Foto: Oleg Elkov / Alamy / Alamy / Profimedia

paŽnja

OVA NAMIRNICA MOŽE SKROZ DA RAZORI SLEZINU: Srbi je JEDU na SVAKOM ĆOŠKU, UNIŠTAVA je DO KRAJA ŽIVOTA

Zbog sposobnosti slezine da taloži krv, u našem telu uvek postoji određena rezerva koja se baci u opšti kanal čim je to potrebno

Objavljeno: 12:57h

Slezina je izduženi nespareni organ koji se nalazi u gornjem levom delu trbušne duplje, iza stomaka. Uprkos činjenici da slezina ne pripada broju vitalnih organa, njeno prisustvo je izuzetno važno za ljudsko telo.

To je zbog činjenice da vrši imunološke, filtracione i hematopoetske funkcije. Pored toga, slezina je aktivno uključena u metabolizam. Njegovi najbliži susedi su: dijafragma, pankreas, debelo crevo i levi bubreg.

Zbog sposobnosti slezine da taloži krv, u našem telu uvek postoji određena rezerva koja se baci u opšti kanal čim je to potrebno. Pored toga, slezina je odgovorna za nadgledanje kvaliteta krvi koja cirkuliše u telu. Ovde se odlažu stari, oštećeni i izmenjeni elementi krvi. Takođe, slezina aktivno učestvuje u hematopoezi.

KORISNA HRANA ZA SLEZINU

Slezina
foto: Art of Kosi / Alamy / Alamy / Profimedia

Masna riba. Zahvaljujući taurinu i masnim kiselinama koje sadrže ribe, krvni pritisak se normalizuje.

Kupus. Bogat je folnom kiselinom koja je odgovorna za sintezu novih krvnih zrnaca. Zahvaljujući vitaminu P, zidovi krvnih sudova jačaju. Takođe sadrži vitamin K, koji je odgovoran za zgrušavanje krvi.

Jetra. To je izvor gvožđa, čiji nedostatak može dovesti do smanjenja nivoa hemoglobina i anemije. Takođe, jetra sadrži heparin. On je taj koji sprečava trombozu i infarkt miokarda.

Citrus. Sadrže vitamin C, koji je odgovoran za apsorpciju gvožđa. Osim toga, vitamin A, zajedno sa organskim kiselinama i vlaknima, bori se protiv visokog šećera u krvi i takođe snižava nivo holesterola.

Jabuke. Zahvaljujući pektinu koji sadrže, regulišu nivo šećera koji negativno utiče na zdravlje slezine.

Avokado. Sposoban da veže višak holesterola, koji može začepiti hematopoetske tubule slezine.

Repa. Prirodni hematopoetski agens. Stimuliše aktivnost slezine. Ojačava zidove krvnih sudova. Preporučljivo je koristiti zajedno sa šargarepom, kupusom ili paradajzom.

Dušo. Zahvaljujući medu, funkcija slezine, koja je odgovorna za proizvodnju krvnih zrnaca, se normalizuje.

Granat. Aktivira hematopoetsku funkciju slezine.

ŠTETNA HRANA ZA SLEZINU

masti

Unošenje velike količine masti može blokirati kalcijum, koji je potreban u sintezi novih crvenih krvnih zrnaca.

Pečenje

Supstance u prženoj hrani uzrokuju promene u sastavu krvi. Kao rezultat, slezina mora raditi u hitnom režimu, čisteći krv od abnormalnih ćelija.

Alkohol

Zbog alkohola, krvne ćelije su uništene i dehidrirane. Pored toga, alkohol inhibira funkciju slezine inhibirajući proizvodnju novih crvenih krvnih zrnaca.

Preservativci

Kao rezultat njihove upotrebe nastaju jedinjenja koja se teško rastvaraju i koja mogu začepiti sudove slezine uzrokujući njenu ishemiju.

07:54

Defektolog Jelena Jovičić u Pulsu Srbije objašnjava kako alkohol i tablete loše deluju na organizam

(Espreso/sr.healthy-food-near-me.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.