IMUNOLOG OTKRIO KOJE NAMIRNICE NAJBOLJE ŠTITE OD GRIPA I VIRUSA: Uz njih vam lekovi neće trebati - 'dižu iz mrtvih'
Ilustracija, Foto: Espreso ilustracija

Obratite pažnju

IMUNOLOG OTKRIO KOJE NAMIRNICE NAJBOLJE ŠTITE OD GRIPA I VIRUSA: Uz njih vam lekovi neće trebati - 'dižu iz mrtvih'

Niko ne voli kada je bolestan, mora da miruje i pije lekove

Objavljeno:

Prehlade i grip najčešći su tokom zime, te su nam uvek dobro došli saveti kako da se izborimo sa njima. Imunolog dr Džena Makašai otkriva nekoliko korisnih saveta koji će nam pomoći da ostanemo zdravi tokom hladnih meseci. Prvi savet je prilično jednostavan - jesti sezonske namirnice.

Doktorka objašnjava da je to zato što su biljke pod uticajem kraćih dana i nedostatka svetlosti kao i mi, pa su bogatije hranljivim materijama.

Namirnice, Hrana, Trpeza, Ishrana, Meso, Povrće
foto: Profimedia

"Naše blagostanje se prepliće sa promenama godišnjih doba. Baš kao što se prilagođavamo promenama temperature i dnevnog svetla, tako se prilagođavaju i biljke koje jedemo. Zbog toga se svesno trudim da uskladim svoju ishranu sa godišnjim dobima“, objašnjava doktorka za "People".

Kako se sunčeva svetlost smanjuje, biljke prestaju da prave hranu i počinju da štede energiju da bi preživele do proleća. Njihove fitokemikalije su veće, na primer, karotenoidi.

"Trenutno se fokusiram na sezonske proizvode kao što su tikve i bundeve, koje su bogate beta-karotenom (biljni vitamin A) i najbolje se apsorbuju sa izvorom masti", dodaje ona.

Kada je reč o vitaminu C, imunolog savetuje namirnice koje su bogate njime. To uključuje kupine, kao i mandarine. Pečurke su takođe odlične za imunitet, prepune su beta-glukanom koji jača imunološku funkciju. Ona takođe savetuje da zamenite kafu sa biljnim čajevima kako biste bili dovoljno hidrirani, što nam tokom zimskim mesece nedostaje.

BONUS VIDEO

02:32

OVA NAMIRNICA JE ZDRAVA, ALI OPREZNO SA NJOM AKO HOĆETE DA SMRŠATE! Nutricionistkinja otkriva kakva ishrana može da produži život

(Espreso/Mondo/T.B.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.