NAŠI STARI VERUJU DA AKO UNESETE OVAJ CVET U SVOJ DOM ODMAH DOLAZI SREĆA NA VAŠ PRAG: Proverite ovu TEORIJU
Ilustracija, Foto: Paul Bradbury / Caia Image / Profimedia

savet

NAŠI STARI VERUJU DA AKO UNESETE OVAJ CVET U SVOJ DOM ODMAH DOLAZI SREĆA NA VAŠ PRAG: Proverite ovu TEORIJU

Veruje se da ako unesete ovaj cvet u kuću sa njim dolazi i sreća

Objavljeno:

Božur važi za biljku koja spada među najzahvalnije za održavanje, a njegovi raskošni cvetovi najlepši su ukras bašta i domova. Mogu da budu bele, roze, žute, crvene i ljubičaste boje, dok je plod u obliku meška s krupnim semenkama.

Postoji staro verovanje da donosi sreću ženama, ali i blagostanje u celu porodicu, a ova biljka je već vekovima deo istočne tradicionalne medicine gde se smatra da tera negativnu energiju i zle duhove.

Vreme za sadnju božura u vrtu je ili rano proleće ili od sredine septembra do oktobra, dok se u saksiji može saditi tokom cele godine.

Ono što je takođe važno naglasiti jeste da božur ne zahteva nikakvu posebnu negu, a ako se posadi na prikladno mesto svake godine će imati sve krupniji i bujniji cvat.

Božur, Cveće, Bašta
foto: Printscreen/youtube/Plodovi Prirode

Značenje biljke

Značenje ovog cveća je višestruko, predstavlja sledeće vrednosti:

– Čast, pogotovo za ljude koji donose čast celoj svojoj porodici kroz uspeh, bogatstvo

– Romansu i romantičnu ljubav s posebnim naglaskom na ljubav između dvoje stranacaKada mlada bira cveće za svoj buket, savetuje se da obavezno u njega uvrsti i božure jer simbolizuju srećan brak i sklad bračnog para.

Značenje boja

Značenje koje cvet ima se malo menja zbog nijanse ili boje. Međutim, postoji nekoliko boja koje menjaju ono što božur znači, a to su:

Ružičasta je i najromantičnija boja božura -idealna za venčane bukete i uređenje stola

– Bela ili svetlo ružičasta: prikazuje sramežljivi aspekat značenja, te može da znači žaljenje ili izvinjenje zbog neke neprijatnosti

– Jarko crvena se najviše ceni u Kini i Japanu i povezuje se poštovanjem. Ujedno je i najznačajniji simbol bogatstva i prosperiteta u tim kulturama

Jedna zanimljiva činjenica o ovom cvetu je da postoji verovanje da određen oblik božura, može da tera duhove i negativnu energiju.

Bonus video: SUZANA PETRIČEVIĆ UMALO BRIZNULA U PLAČ NAKON IZNENAĐENJA ZA ROĐENDAN! Potom, upozorila neudate žene NA NARODNO VEROVANJE

01:05

SUZANA PETRIČEVIĆ UMALO BRIZNULA U PLAČ NAKON IZNENAĐENJA ZA ROĐENDAN! Potom, upozorila neudate žene NA NARODNO VEROVANJE

(Espreso/Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.