OVOJ DEVOJCI SU RASLA STOPALA, POVEĆALA VILICA, A ZUBI SU SE SUDARALI: Nakon 7 godina otkrila je UZROK i ZANEMELA
Stopalo, Foto: Profimedia

UŽASNO

OVOJ DEVOJCI SU RASLA STOPALA, POVEĆALA VILICA, A ZUBI SU SE SUDARALI: Nakon 7 godina otkrila je UZROK i ZANEMELA

Njena vilica je izgledala veće nego inače, a gornji i donji zubi su joj se dodirivali

Objavljeno: 14:25h

Šari Doson je bila u ranim dvadesetim kada je primetila da joj cipele koje je do tada dostala više ne odgovaraju. Obično je delila obuću sa svojom mamom, koja je takođe nosila broj 38, ali su joj stopala sada bila primetno veća.

Šari je već odavno izašla iz puberteta, pa se pitala kako je moguće da joj noga i dalje raste. To takođe nije bila jedina stvar koja je odjednom bila drugačija.

U 2013. godini, kada je imala 22 godine, Šari je bila na odmoru u Evropi sa prijateljima kada je selfi koji je napravila naterao da se u njega malo duže zagleda.

Njena vilica je izgledala veće nego inače, a gornji i donji zubi su joj se dodirivali.

- Pogledala sam to i pomislila da je čudno, moja usta i moj osmeh su tako drugačiji od onoga što su nekada bili - rekla je sada 32-godišnjakinja za "7NEWS".

Od tada, Šarina vilica je nastavila da raste i počela je da primećuje mnoštvo čudnih simptoma.

Žena, Glavobolja, Migrena, Umor, Stres, Bolest
foto: Profimedia

Imala je jake bolove u zglobovima, neobjašnjivo je dobijala na težini, a baš kao i stopala, ruke su joj postajale sve veće - prstenje koje je nosila stalno više joj nije odgovaralo. Lekari su joj rekli da nije ništa, da više nije tinejdžerka i da se njeno telo menja. Rekli joj i da se ugojila zbog loše ishrane, a delovi njenog tela izgledali su veće zbog zadržavanja tečnosti.

Šari je znala da nešto nije u redu, ali je počela da sumnja u sebe - da li je to sve bilo u njenoj glavi?

Vapaj za dijagnozom

Sa promenom njenog izgleda, njeno samopouzdanje je opadalo. U tom trenutku njeno stopalo je naraslo do veličine 40 ili čak 41, a 2014. godine svi simptomi su dostigli svoj vrhunac. Posebno je imala problema sa teškim, iscrpljujućim migrenama. Dešavalo se da toliko povraća da nije mogla da napusti kuću i ode na posao.

Šari je u tišini patila nekoliko godina sve dok jednog dana u martu 2020. godine joj nije postalo toliko loše da se sama prijavila u bolnicu. Sa njenom istorijom migrena, doktori su joj dali tečnosti i lekove i poslali je kući, rekavši joj da se vrati ako se pogorša.

Nekoliko dana nakon prve posete bolnici vratila se, a nakon pregleda su je poslali na skener i rečeno joj je da joj je potrebna hitna operacija mozga.

Imala je tumor na hipofizi, koji je postepeno rastao sedam godina.

Hipofiza je mala žlezda veličine graška koja se nalazi u dnu mozga. Ona stvara nekoliko različitih hormona, kao što je hormon rasta, a takođe je zadužena za druge žlezde u telu, "govoreći" im šta da rade.

U ovom trenutku, neposredno pre nego što su je odvezli u operacionu salu, Šari je dobila dijagnozu koja je sve objasnila.

Imala je redak poremećaj koji se zove akromegalija. Lekari su rekli Šari da tumor na njenoj hipofizi uzrokuje da ona luči previše hormona rasta u njeno telo, što ju je dovelo do razvoja akromegalije. Poremećaj uzrokuje nenormalan rast odraslih i utiče na metabolizam.

Lekari su uspeli da uklone veći deo tumora, ali su neki delovi ostali zbog toga što su bili na neoperabilnom mestu. Šari je započela lečenje lekovima, ali je zbog neprijatnih nuspojava prestala - i umesto toga je podvrgnuta drugoj operaciji mozga 2021. kako bi se uklonio preostali tumor. Operacija je bila uspešna i simptomi su nestali.

Šari se u međuvremenu udala za svog sadašnjeg muža Krisa, i otišli ​​su na dug i zasluženi medeni mesec i započeli proces vantelesne oplodnje. Nažalost, ovaj osećaj normalnosti bio je kratkotrajan.

Tokom runde vantelesne oplodnje u januaru ove godine, test krvi je pokazao najgore. Njen nivo hormona rasta je bio povišen - tumor se vratio.

U ovom trenutku, Šari razmatra opcije lečenja, sa glavnim fokusom na osnivanje porodice i prolazak kroz proces VTO. Sada radi kao generalni menadžer Australijske hipofizne fondacije nakon što je stupila u kontakt sa organizacijom za podršku kada joj je prvi put dijagnostifikovana bolest.

Ona strastveno želi da podeli svoju priču, posebno zbog činjenice da je poremećaj tako redak i da se često pogrešno dijagnostikuje.

Šari želi da više zdravstvenih radnika bude svesno akromegalije i njenih simptoma, pri čemu je poremećaj često maskiran drugim stanjima kao što su dijabetes i visok krvni pritisak, koji se obično javljaju pored njega.

- Želim da doktori pogledaju dublje i znaju da postoje ova stanja koja su maskirana drugim stvarima, i da se pacijenti ne plaše da se zalažu za sebe. Volela bih da nisam tek tako počela da prihvatam da je sve u redu, kao što su mi pričali. Čak i ako mogu da pomognem jednoj osobi da dobije raniju dijagnozu i bolji ishod, onda bih bila veoma srećna - zaključila je.

01:12

STRUČNJACI UPOZORAVAJU: Glavni uzrok nastanka melanoma je SOLARIJUM! Postoji samo JEDAN način za potpuno izlečenje

(Espreso/Telegraf/J.V.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.