SAMO JE 1 METODA ODMRZAVANJA MESA BEZBEDNA: Svi SRBI GREŠE kada ga stave u VERELU VODU
Ilustracija, Foto: Profimedia

savet

SAMO JE 1 METODA ODMRZAVANJA MESA BEZBEDNA: Svi SRBI GREŠE kada ga stave u VERELU VODU

Evo kako najbezbednije da odmrznete meso

Objavljeno:

Odmrzavanje mesa preko noći u frižideru je nešto što svi znamo da treba da uradimo, ali često zaboravljamo dok ne počnemo da pravimo večeru. Dakle, šta treba da uradite kada ste u nevolji i morate brzo da odmrznete meso? Kao što smo već utvrdili, odmrzavanje mesa u frižideru obično zahteva prethodnu pripremu, tako da ovo nije opcija. Možete li zaista brzo i bezbedno odmrznuti meso? Na sreću, možete!

U nastavku ćemo vas provesti kroz tri metode odmrzavanja mesa. Svaka metoda je savršeno bezbedna, iako svaka ima prednosti i mane.

Kako odmrznuti meso na 3 načina

Postoje tri bezbedna načina za odmrzavanje mesa: u frižideru, u vodenom kupatilu i u mikrotalasnoj pećnici, piše Jutarnji.

Metoda u frižideru je najbolji način za odmrzavanje mesa, jer održava sirovo meso na konstantnoj temperaturi od 4 C ili niže — ovo je temperatura koja se koristi. Meso izloženo temperaturi višoj od 4 C izloženo je rastu štetnih bakterija.

1. Odmrzavanje mesa u frižideru

Da biste odmrznuli meso u frižideru, jednostavno ga prebacite iz zamrzivača u frižider na najmanje 8 sati. Meso se može odmrznuti u bilo kojoj posudi, samo se uverite da je posuda hermetički zatvoren. Ne želite da se meso osuši ili da bude izloženo bakterijama u vazduhu.

Koliko je potrebno da se meso odmrzne u frižideru?

Ne postoje pravila o tome koliko vremena je određenoj hrani potrebno da se odmrzne u frižideru. Sve se svodi na vrstu i količinu mesa koje odmrzavate.

Međutim, evo nekih opštih smernica koje treba da zapamtite:

Malom pakovanju mlevenog mesa i odreska potrebno je otprilike 24 sata da se potpuno odmrznu.

Za odmrzavanje komada mesa sa kostima biće potrebno dva ili više dana.

Celoj piletini ili ćuretini potrebno je dva do šest dana da se odmrzne. U zavisnosti od toga koliko je veliko!

2. Kako odmrznuti meso u vodi

Odmrzavanje mesa u vodi je siguran način za brzo odmrzavanje smrznutog mesa.

Prvo prebacite meso u kesu sa zatvaračem. Uverite se da je torba dobro zatvorena. Ako sirovo meso dodirne vodu, na njemu bi mogle početi da rastu bakterije.

Nakon što je meso zatvoreno u kesu, stavite ga u veliku posudu. Potopite meso u hladnu vodu iz slavine. Promenite vodu iz slavine svakih 30 minuta.

Nakon odmrzavanja, meso morate odmah koristiti.

Savet: Nikada nemojte koristiti toplu vodu iz slavine za odmrzavanje mesa. Izlaganje zamrznutog mesa vrućoj vodi (čak i kada je zatvoreno u plastičnu kesu) podići će spoljašnju temperaturu mesa dok će unutrašnjost ostati zamrznuta. Ovo stvara savršeno tlo za razmnožavanje bakterija!

Junetina, Meso
foto: Printscreen/Youtube/Simple Meal Prep.

Koliko dugo se meso odmrzava u vodi?

Opet, tačno vreme će varirati u zavisnosti od vrste i količine mesa koje odmrzavate u vodenom kupatilu. Evo opštih smernica koje treba slediti:

1 kg mesa (kao što je ćuretina ili govedina) će biti potrebno oko sat vremena da se odmrzne.

Za pakovanje mesa od 1,5 do 2 kg biće vam potrebno oko 3 sata.

Celim pilićima je potrebno oko 30 minuta po kilogramu.

3. Kako odmrznuti meso u mikrotalasnoj pećnici

Izbegavajte odmrzavanje mesa u mikrotalasnoj pećnici kad god je to moguće, jer često ostavlja delove mesa savršeno odmrznute, a druge zamrznute. Međutim, odmrzavanje mesa u mikrotalasnoj pećnici je najbrži metod odmrzavanja na ovoj listi, pa ako ste u stisci sa vremenom, ovo bi mogla biti najbolja opcija za vas!

Samo imajte na umu da se manje količine mesa bolje odmrzavaju u mikrotalasnoj pećnici. Za najbolje rezultate držite se količinu mesa od 1 kg ili manje.

Takođe, obavezno prebacite meso iz originalnog pakovanja u posudu pogodnu za mikrotalasnu pećnicu. Ne stavljajte stiropor i plastičnu ambalažu u kojoj većina mesa dolazi u mikrotalasnu!

Za odmrzavanje mesa u mikrotalasnoj pećnici: stavite meso (u posudu za mikrotalasnu pećnicu ili na tanjir) u mikrotalasnu. Zatim kratko uključite meso na opciji „odmrzavanje“. Ako vaša mikrotalasna pećnica nema opciju za odmrzavanje, podesite nivo snage na najniži.

Savet: Ne preporučuje se odmrzavanje morskih plodova ili ribe u mikrotalasnoj pećnici. Morski plodovi se kuvaju veoma brzo, tako da postavka „odmrzavanja“ može biti prejaka za osetljivu ribu.

Koliko vremena je potrebno za odmrzavanje mesa u mikrotalasnoj pećnici?

U zavisnosti od količine i vrste mesa, odmrzavanje mesa u mikrotalasnoj pećnici može trajati do 10 minuta. Proveravajte meso svakih 45 sekundi do 1 minuta i redovno ga okrećite da biste bili sigurni da se ravnomerno odmrzava.

Bonus video: Divlja svinja šetala po dvorištu

01:09

Divlja svinja šetala po dvorištu

(Espreso/Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.