OTKRIVENO KOLIKO SMETE DA DRŽITE PROZORE OTVORENIM TOKOM ZIME: Zavisi koja je TEMPERATURA NAPOLJU, morate da znate
Prozor, Foto: Martin Barraud / Caia Image / Profimedia

recept

OTKRIVENO KOLIKO SMETE DA DRŽITE PROZORE OTVORENIM TOKOM ZIME: Zavisi koja je TEMPERATURA NAPOLJU, morate da znate

Zima sa sobom donosi povećanu vlažnost vazduha

Objavljeno: 11:33h

Kako bi lakše zadržavale toplotu u stambenim prostorima, današnje zgrade napravljene su tako da bi bile energetski efikasnije. No, upravo skupe fasade i PVC stolarija, ako ne praktikujete redovno provetravanje, u vaš dom dovode novog neprijatelja – vlagu.

Sigurno ste primetili kako se kada je napolju hladno u vašem zagrejanom stanu “zamagle” prozorska stakla. Reč je o kondenzaciji koja nastaje zbog velike temperaturne razlike između spoljašnjeg i unutrašnjeg vazduha i jasan je pokazatelj da se vlaga uvukla u vaš životni prostor.

Vlaga se, međutim, ne nakuplja u stanovima samo zbog niske temperature napolju, već postoje i drugi faktori koji je izazivaju, kao što su pare od kuvanja, peglanja i tuširanja, nedovoljno provetravanje i neispravni ili neadekvatno korišćen sistem grejanja.

Prozor
foto: Printscreen/Youtube/ The University of Maine

Dugoročno, vlaga, buđ i gljivice i domu mogu dovesti do zdravstvenih tegoba poput umora, migrene, nesanice, iscrpljenosti, razdražljivosti i alergijskih reakcija.

Jedno od rešenja svakako je redovno provetravanje prostorija u kojima boravite. Optimalno bi bilo provetravati barem pet puta dnevno, a preporučuje se sledeće pravilo:

Ako je temperatura napolju ispod 0 stepeni, prozore bi trebalo otvarati samo na 5 minuta;

Kad je napolju 0 do 10 stepeni: U ovom temperaturnom rasponu dovoljno je oko 10 minuta provetravanja;

Vlaga na prozorima
Vlaga na prozorimafoto: Magdalena Iordache / Alamy / Alamy / Profimedia

Kad ima više od 10 stepeni: Prozore ostavite otvorenim oko 15 minuta.

Da li je provetravanje zimi jedino rešenje?

Svakako, u cilju što racionalnije upotrebe energije, najbolje je uložiti i odlučiti se za ono profesionalno i trajno – kvalitetan ventilacioni sistem.

Kako je i rečeno, najvažnije u stopiranju vlage i buđi jeste to da prostori budu kvalitetno provetreni konstantno, odnosno da je protok vazduha dovoljan, prenosi N1.

Bonus video:

02:40

LESKOVAČKI UŠTIPCI I URNEBES SALATA: Najjednostavniji recept u emisiji Majke i snajke: Porodica kuvanjem osvojila 10.000 dinara

(Espreso/Krstarica/N1)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.