OVAJ TEST SA MARAMICOM I HLEBOM OTKRIVA DA LI JE MED PRAVI: Mrzećete sami sebe što NISTE ZNALI, suva ISTINA
Med, Foto: Profimedia

vaŽno

OVAJ TEST SA MARAMICOM I HLEBOM OTKRIVA DA LI JE MED PRAVI: Mrzećete sami sebe što NISTE ZNALI, suva ISTINA

Lažni med sadrži aditive uključujući kukuruzni sirup, glukozu, melasu, šećerni sirup, dekstrozu, invertni šećer, brašno ili skrob osim cvetnog nektara - navodi se na sajtu Librate

Objavljeno:

Nekada se znalo - kada odete da kupite med, tu nema dileme, u pitanju je pravi, ali danas na pijaci i u prodavnicama često možete da nađete i lažni. Da bi povećali zaradu, proizvođači meda razblažuju svoj proizvod brašnom, sirupom ili melasom, a ako stvarno želite da osetite efekte džema, onda izaberite pari, a sa vam smo podelili savete koji će vam pomoći da ga prepoznate.

Pravi med se ne proizvodi u fabrikama već od pčela. Organski i prirodni med se obično naziva čistim medom. Međutim, nije uvek moguće utvrditi da li je med čist samo gledanjem. Prirodni med prave samo pčele i kada se ove pčele hrane samo organski uzgojenim cvećem, med koji su proizvele se klasifikuje kao organski.

Lažni med sadrži aditive uključujući kukuruzni sirup, glukozu, melasu, šećerni sirup, dekstrozu, invertni šećer, brašno ili skrob osim cvetnog nektara - navodi se na sajtu Librate.

Evo kako da prepoznate pravi med:

Med
foto: RINA

Pročitajte etiketu: Kada kupujete med, uvek prvo proverite etiketu, jer pored ona je prvi pokazatelj da li je med pravi. Bacite pogled na logo i na brend, kao i na sastojke. Ma etiketi ne sme da stoji ništa sem mesa, bez aditiva i aroma.

Test tople vode: Dodajte kašičicu meda u čašu tople vode. Ako je med čist, onda će potonuti na dno čaše kao grudvica ili se zalepiti za kašiku kada se mešavina meša. Ako je med lažni, on će se rastvoriti u vodi.

Test prsta: Stavite kap meda na palac. Ako se širi ili prospe, onda je lažan. Čist med je guste teksture i ostao bi netaknut na prstu.

Test pene: Dodajte 2-3 kapi sirćeta u med i dobro promešajte. Ako se zapeni u roku od 2-3 minuta, onda proizvod koji ste kupili sadrži aditive.

Test maramice: Stavite kap meda na parče maramice. Znaćete da je lažni ako maramica upije med i ostavi vlažan trag ili žig na maramici.

Test toplote: Ako je med čist, onda će se pri zagrevanju karamelizovati. Međutim, lažni med ima tendenciju stvaranja mehurića pri zagrevanju i ne karamelizuje se.

Test hleba: Ako namažete čist med na hleb, on će se stvrdnuti za nekoliko minuta. S druge strane, kriška hleba ostaje mekana ako u medu ima bilo kakvih aditiva.

Test kristalizacije: Čist med ima prirodnu tendenciju da kristalizuje tokom vremena zbog prisustva glukoza oksidaze, enzima koji uklanja vodu/vlagu iz meda. Lažni med ne postaje gust kada se čuva.

Test žumanceta: Kada se med pomeša sa umućenim žumancetom, ono deluje kao da je proprženo. Lažni med nema ovaj efekat.

02:31

SVI SADA IMAJU SERTIFIKATE ZA MED, ALI ON NIJE PRAVI! Ekserti dali savet pri kupovini meda: OVO OBAVEZNO POGLEDAJTE

(Espreso/Novosti/Stvar ukusa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.