NAJLEPŠU GLUMICU SVIH VREMENA JE ODBIO NIKOLA TESLA: Namerno je ISPUSTILA maramicu, a njegova reakcija je bila OVO
Nikola Tesla, Foto: Pictorial Press Ltd / Alamy / Alamy / Profimedia

otkriveno

NAJLEPŠU GLUMICU SVIH VREMENA JE ODBIO NIKOLA TESLA: Namerno je ISPUSTILA maramicu, a njegova reakcija je bila OVO

Dok je on bio posvećen isključivo svom naučnom radu, mnoge žene pokušavale su da uđu u njegov svet i šarmiraju ga, a jedna od njih bila je slavna francuska glumica Sara Bernar

Objavljeno:

U životu Nikole Tesle nije bilo mnogo žena, a jedine važne bile su njegova majka Georgina Đuka Tesla i sestre Anđelina, Marica i Milka.

Slavni srpski naučnik važio je u mladosti za veoma privlačnog muškarca, a iako nije bio klasični lepotan, crte lica i karakter nadoknađivale su to. Bio je visok 188 centimetara, markantan, obrazovan i negovao je otmen stil i kada nije imao previše novca, bio je produhovljen, misteriozan, smiren, malo je reći obrazovan...

Svojim plavozelenim očima posebno je ostavljao utisak na devojke, iako je on tokom celog života izbegavao romantične odnose i sve što bi moglo da vodi do njih.

Dok je on bio posvećen isključivo svom naučnom radu, mnoge žene pokušavale su da uđu u njegov svet i šarmiraju ga, a jedna od njih bila je slavna francuska glumica Sara Bernar.

Priča Sare Bernar i Nikole Tesle

Nikola Tesla
foto: Profimedia

Navodno je čuvena glumica i ikona bel epoka Sara Bernar bila očarana Teslom i zamolila je francuskog inženjera Andrea Blondela da priča fizičaru o njoj. Ipak, nije mogla da čeka njegovu reakciju, pa je rešila da mu i sama skrene pažnju na sebe.

Jednog dana 1892. godine, dok se srpski naučnik opuštao u pariskom kafeu u okviru hotela "De le pe" s prijateljima među kojima je bio Blondel, pored njegovog stola prošetala je slavna glumica. Dok je prolazila, ispustila je navodno maramicu pokušavajući da flertuje s Teslom. On je odmah džentlmenski skočio kako bi joj je vratio i, ispostavilo se, bio je to početak odnosa koji će ući u istoriju iako je ostao platonski. Tesla je podigao maramicu jednom rukom dok je u drugoj držao šešir i blago se naklonio uz reči:

– Mademoiselle, vaša maramica.

Međutim, nakon što mu se ona nasmešila, naučnik se vratio za svoj sto i nastavio razgovor o bežičnom sistemu prenosa energije.

Koliko je poznato, Sara Bernar i Nikola Tesla kasnije su se viđali u NJujorku i zabeleženo je da su zajedno išli i na neke zabave za visoko društvo.

Ipak, nema naznaka da su oni bilo kad prešli granicu prijateljstva.

– Odlučio sam da ceo svoj život posvetim poslu – napisao je Tesla. – I iz tog razloga sam se odrekao ljubavi i druženja s dobrom ženom; pa čak i više od toga. Verujem da pisac, muzičar ili umetnik treba da se oženi. Oni stiču inspiraciju koja vodi ka finijim dostignućima. Ali pronalazač ima toliko intenzivnu prirodu, s toliko divljeg, strastvenog kvaliteta da bi se, dajući se ženi, odrekao svega i tako uzeo sve iz svog izabranog polja. Šteta, takođe; ponekad se osećam tako usamljeno!

02:45

TESLA U IZGORELOJ LABORATORIJI NAPRAVIO NAJVAŽNIJE STVARI ZA ČOVEČANSTVO?! Naučni centar ima zanimljiv zaštitni znak

(Espreso/Magazin novosti/Glosi)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.