slatki zalogaji
NAPRAVITE MINI KROFNICE KOJE SE TOPE U USTIMA, 2 SASTOJKA DAJU MEKOĆU: Srpkinje će biti zahvalne na ovom RECEPTU
Testo neće bitno promeniti ukus, ali će biti mnogo lepše i lakše za oblikovanje
Valjda ne postoji niko ko ne voli krofne ili uštipke - uz krem, domaći džem ili šećer i cimet postaju najbolja, iako su najjednostavnija poslastica. Naravno, ne zaboravimo koliko su krofice ukusne i u slanoj varijanti, premda su slatke uvek bile popularnije.
Bilo kako bilo, nekada su ih naše bake marljivo mesile i čekale da testo nadođe, ali savremena gastronomija veliki broj recepta je modernizovala i "ubrzala", pa danas nije tajna recept za brze krofnice sa jogurtom koje se ne mese, niti moramo da čekamo da testo naraste.
Naime, u testo je potrebno dodati čep rakije ili ruma, a stručnjaci savetuju da dodate i jednu izrendanu jabuku. Testo neće bitno promeniti ukus, ali će biti mnogo lepše i lakše za oblikovanje.
Tu je još dragocenih saveta - ne treba praviti "gužvu" u šerpi dok pržite krofne, a neke domaćice tvrde i da je tajna u žustrom mešanju testa sve dok se ne stvore mehurići.
Potrebni sastojci:
400 g glatkog brašna
4 kašike šećera
2 jajeta
2 čaše jogurta
jedna kesica praška za pecivo
jedna kesica vanilinog šećera
jedna izrendan jabuka
izrendana kora limuna
ulje za prženje
čep rakije ili ruma
Priprema:
1. Sipajte sve sastojke u dublju posudu, pa ih mešajte mikserom sve dok ne dobijete glatku, kompaktnu smesu. Za to vreme zagrejte ulje (dublje) u loncu.
2. Smesu vadite jednom kašičicom, a drugom odvajajte masu u ulje. Pecite po četiri, pet krofnica u isto vreme. Ako ežlite veće, umesto kašičice koristite kašiku.
3. Čim porumene, okrenite ih na drugu stranu i kratko pržite.
4. Vadite ih na salvetu, kako bi upile višak masnoće. Služite ih vruće, posute prah šećerom i cimetom ili prelivene čokoladnim sirupom.
Bonus video:
(Espreso/BlicŽena)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!