SVE VREME POGREŠNO JEDEMO NAŠU OMILJENU HRANU: Čak i sa SUPOM grešimo - evo kako je jedino ispravno po bontonu
Večera, Foto: Profimedia

retko ko zna ova pravila

SVE VREME POGREŠNO JEDEMO NAŠU OMILJENU HRANU: Čak i sa SUPOM grešimo - evo kako je jedino ispravno po bontonu

Mnoga jela ustvari jedemo na sasvim pogrešan način

Objavljeno:

Dok nas niko ne vidi možemo jesti kako želimo, ali ako vam je stalo do toga da ostavite dobar utisak u svečanim prilikama možete poslušati savete Vilijama Hansona, jednog od najvećih britanskih stručnjaka kad je reč o lepom ponašanju.

Špagete

„Italijani ne koriste kašiku stoga nemojte ni vi“, savetuje Hanson. Uzmite viljušku u dominantnu ruku i namotajte špagete na veličinu zalogaja – možete i nekoliko puta motati sve dok ne dobijete kompaktan smotuljak, prenosi Punkufer.hr.

Špagete
Špagetefoto: Profimedia

Supa

Zamislite li tanjur supe kao sat, kašiku umočite na „12 sati“ i prinesite je ustima bočnom stranom. Supu jedite uspravljenih leđa – umesto da se približavate stolu, približite kašiku sebi.

Grašak

Jedno od jela koje većina ne jede prema bontonu je grašak. Umesto da ga nožem gurate na viljašku, Hanson kaže da bismo ga trebali nabosti na viljašku pomažući se oštricom noža kako bismo ga prislonili i lakše proboli.

Burger

Na žalost mnogih, burger se u finom restoranu ne jede prstima. Umesto da ga stavite u ruke, Hanson savetuje da nožem i viljuškom maknete gornji deo peciva pa secite burger na veličinu zalogaja.

Burger
Burgerfoto: PRINTSCREEN/YT/GORDON RAMSAY

Masline

„Na internetu postoji puno besmislica o tome kako se jedu masline. Ako vam je neko rekao da je pristojno ispljunuti košticu na viljušku, onda ne zna o čemu govori“, upozorava stručnjak i objašnjava kako na ispravan način maslinu uzeti čačkalicom, skinuti je prstima i staviti u usta. Košticu decentno pljunite u ruku tako da drugom rukom zaklonite onu u kojoj se nalazi koštica.

Vino

Ukoliko se odlučite na vino, imajte na umu da čašu valja držati za donji, a ne gornji deo – ne samo zbog otisaka prstiju nego i zbog toga da se vino nepotrebno ne zagreva.

Tekila

Kako kaže stručnjak za bonton, tekilu ne treba popiti iz čašice na eks nego polako pijuckati, a između gutlja krišku limuna možete lagano posoliti i preseći ukus pića.

BONUS VIDEO

02:02

Katarina Grujić

(Espreso/N1)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.