"SRBIJA NIJE ĆILIM I ŠAKA PIRINČA"! OVAKO JE ŽARKO LAUŠEVIĆ GOVORIO O KOSOVU: Na ove reči svako bi USTUKNUO
Žarko Laušević, Foto: Milan Obradović

paŽnja

"SRBIJA NIJE ĆILIM I ŠAKA PIRINČA"! OVAKO JE ŽARKO LAUŠEVIĆ GOVORIO O KOSOVU: Na ove reči svako bi USTUKNUO

Jedna od mnogih koje će se još dugo pamtiti je uloga Miloša Obilića u sada već kultnom filmu "Boj na Kosovu" gde je Laušević ovekovečio Miloša Obilića

Objavljeno:

Još uvek ceo region ne može da se oporavi od šoka i tuge. I dok se kolege od njega opraštaju na društvenim mrežama, mnogi se prisećaju njegovih sjajnih uloga.

Jedna od mnogih koje će se još dugo pamtiti je uloga Miloša Obilića u sada već kultnom filmu "Boj na Kosovu" gde je Laušević ovekovečio Miloša Obilića.

"Zakolutao očima" kao Miloš Obilić

Zanimljivo je da je ovde reč o filmu epohe, a Laušević je jednom prilikom ispričao kako je "zakolutao očima" izgovarajući repliku Miloša Obilića, na šta ga je reditelj filma Zdravko Šotra upozorio da se u 14. veku sigurno nije kolutalo očima.

Kosovo nije svileni jastuk

Jedna od upečatljivijih scena iz filma "Boj na Kosovu" koja se pamti je i govor pred sultanom Muratom, kojeg je glumio Ljuba Tadić.

- Neka od danas zna koji nije znao da Srbija nije ćilim, da Kosovo nije svileni jastuk. Srbi znaju za nešto skuplje od glave. Srbija nije šaka pirinča da je pozobe svaka vrana koje donese vetar.

Takođe i govor Miloša Obilića o srpskim vladarima

- Čitajući nenapisane knjige zaboravio si one napisane. A u tim si knjigama mogao da pročitaš da je pastir bio i dvaput kršteni, veliki župan srpski Stefan Nemanja. I njegov sin Stevan, Prvovenčani, kralj. I sveti Sava ravnoapostol, i Stefan Uroš drugi i kralj Milutin i Stefan Dušan Silni srpski car, mogao si da vidiš i da pročitaš da ti pastiri nisu gubili ovce, da srpski narod sa njima nije bio stado ovaca što blejeći ide na klanje, da su pred njima uzmicali i lavovi, pa bi na osnovu onoga što je bilo mogao da vidiš i ono što će biti. A biće…

Biće da će se i danas na Kosovu naći pastir pred čijom će rukom ustuknuti onaj ko dosad ni pred kim nije ustuknuo… Neko će sunce, makar i kroz mnogo stotina godina, izgrejati i obasjati Srbiju.

Govor Miloša Obilića na večeri kod kneza Lazara

- Moji dokazi nisu ovde. Moji su dokazi, čestiti kneže, na Kosovu. Ja ću se svojim dokazima dokazati. Zavetujem se pred ovim hlebom, pred ovim vinom, pred ovom živom slikom Isusa Hrista. Na Kosovu ću sutra ubiti Murata. Sutra će se svačiji trag, tvoj i moj pokazati na Kosovu kao po snegu.

Ko je ko, videće se na Vidovdan. A tebi, kneže Lazare, i tebi kome je oblagao kod tebe, i vama gospodo srpski vitezovi, želim da kažem još jednu reč. I ti, kneže Lazare, i ti Vuče Brankoviću, i vi Stevane i Lazare Musiću, i vi Toplica Milane i Kosančić Ivane… i svi vi srpski vitezovi. I ja, zajedno sa vama. Kakvi budemo sutra, bićemo doveka.

02:20

UPRAVO PROLAZI ŽIVOT, ZAMOLIO SAM GA DA ZASTANE, DA SE I NJEMU OPROŠTAJNO POKLONIM Beograd se oprostio od Žarka Lauševića

(Espreso/24 sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.