ŽENA U GODINAMA PRIZNALA KAKAV JOJ JE INTIMNI ŽIVOT U MENOPAUZI: "Progledala sam, jurim MLAĐE od sebe i PRIJA MI"
Ilustracija, Foto: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

ispovest

ŽENA U GODINAMA PRIZNALA KAKAV JOJ JE INTIMNI ŽIVOT U MENOPAUZI: "Progledala sam, jurim MLAĐE od sebe i PRIJA MI"

"Sad sam u perimenopauzi. Kad je to sve počelo u 43. godini, doživela sam potpuni slom. Sad imam 50 godina i nadam se da to ludilo dolazi svom kraju."

Objavljeno: 18:24h

Kad sam prvi put počela da prolazim kroz menopauzu, intimni odnosi su bili poslednje što sam želela, započinje svoju priču Lora (54). Nekoliko godina kasnije, čini mi se da ih se ne mogu zasititi. Teško mi je jer sam se razvela i ne izlazim a takođe sam primetila i da više uživam u društvu mlađih muškaraca nego onih mojih godina.

Iako znam da muškarci mojih godina ili stariji i sami prolaze kroz promene, želim da budem zadovoljena tokom intimnih odnosa. I, iskreno, ne želim ozbiljnu vezu i znam da je neću imati s mlađim muškarcem, pa je sve kako treba. Oprezna sam i koristim kondome. Volim što sam slobodna i nađem se sa nekim samo kada imam potrebu. Neko vreme i ostajem sa jednim tipom a onda oboje idemo dalje - dodala je.

Strast
Strastfoto: Sergiy Tryapitsyn / Panthermedia / Profimedia

"Sad sam u perimenopauzi. Kad je to sve počelo u 43. godini, doživela sam potpuni slom. Sad imam 50 godina i nadam se da to ludilo dolazi svom kraju. Što se tiče seksa, trenutno me uopšte ne zanima i nisam sigurna bi li mi smetalo da se takvo stanje uopšte i ne promeni", ističe Joana (50).

"Ah, menopauza! Nisam odabrala da uzimam adekvatnu hormonsku terapiju, pa idem na ovu avanturu sa svojim izmenjenim hormonima u telu. Imam 63 godine i prošla sam poremećaje spavanja, vrućine i emotivne uspone i padove koji su karakterisali moje perimenopauzalno iskustvo. Trenutno nemam intimnog partnera i ne želim ga. Imam manje strpljenja za ljubavne zezalice i više nego ikad žudim za vremenom koje je samo za mene. Zadovoljna sam masturbacijom, ali čak se i to iskustvo jako promenilo, obrazac uzbuđenja i senzacije orgazma niži su nego što su bili. Ništa mi od toga zapravo ne smeta" , ispričala je Kerol (63).

"U braku sam 32 godine, a u menopauzu sam ušla kada sam imala 40 godina. Naš intimni život bio je dobar i tokiom celog braka. Intimni smo i po nekoliko puta nedeljno. Problemi sa tim su krenuli su kad sam počela dobijati infekcije nakon svakog odnosa. Razgovarala sam sa svojom doktorkom i ona mi je prepisala antibiotik koji sam svaki put uzimala nakon toga. To je delovalo jer sam imala histerektomiju i počela sam da primećujem ​​krv nakon odnosa" iskrena je Georgea (55) i dodaje:

Ljubav
Ljubavfoto: sakkmesterke / Alamy / Alamy / Profimedia

Ni jedan mi doktor mi nije rekao da su infekcije i krvarenja bila posledica vaginalne suhoće. Napokon sam za to saznala čitajući stranice za podršku ženama u menopauzi. Ponovno sam otišla do svoje doktorke i saznala da je moja vagina sasvim suva i smanjila se do te mere da je bilo kakav intimni odnos bio nemoguć. Doktori su nudili malo ili nimalo pomoći. Zato sam naručila vaginalni dilatator i organsku hidratantnu kremu za vaginu. Išla sam od najmanjeg dilatatora do najvećeg i nakon svakog bi puta koristila kremu. Na poslednjem pregledu doktorka je rekla da sam uradila odličan posao i da izgledam mnogo bolje. Naš intimni život se mogao nastaviti, ali samo zbog istraživanja koje sam samostalno odradila - dodala je.

"Ušla sam u perimenopauzu sa 36 godina zbog stanja koje se naziva preuranjeno zatajenje jajnika. Godinama sam koristila hormone i nastavila da imam aktivan intimni život. Nakon dugog razdoblja vaginalne suvoće, na kraju sam saznala da je stres glavni uzrok tome. Kad sam napunila 54 godine, upoznala sam svog sadašnjeg partnera koji je strpljiv i opušten. Više ne patim od suvoće i ponovno uživam u odnosima kao nekada, a možda i više" - ispričala je Mišel (57).

Bonus video:

02:40

LESKOVAČKI UŠTIPCI I URNEBES SALATA: Najjednostavniji recept u emisiji Majke i snajke: Porodica kuvanjem osvojila 10.000 dinara

(Espreso/Stil)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.