PATRIJARH PAVLE OTKRIO KAKO SE ISPRAVNO SLAVI ARANĐELOVDAN: Svaki pravi vernik mora da zna za OVO - ne činite greh
Slava, Foto: Nebojša Mandić, Zorana Jevtić, Filip Plavčić, Beta

SAZNAJTE

PATRIJARH PAVLE OTKRIO KAKO SE ISPRAVNO SLAVI ARANĐELOVDAN: Svaki pravi vernik mora da zna za OVO - ne činite greh

Slavsko žito je tradicija i kao takva važnija stavka nego cela slavska trpeza počevši od kolača, pite do slične stvar

Objavljeno:

Sveti Mihailo, poznatiji kao Aranđelovdan se smatra živim svecem, pa zbog toga mnogi vernici smatraju da se uoči ovog praznika i slave ne kuva slavko žito.

Zbog toga se cesto vode polemike, i dok jedni tvrde da treba, drugi kažu ne, a evo šta je o tome u svojoj knjizi "Da nam budu jasnija neka pitanja naše vere" napisao upokojeni Patrijarh Pavle.

Žito se ne sprema za svete koji su umrli, već kako se u samoj molitvi za osvećenje koljiva sveštenik moli, da se koljivo prinosi u slavu Boga, "u čast i spomen svetog (izgovara se ime slave porodice), i u pomen onih koji umreše u blagočestivoj veri".Ovo je najbitniji deo molitve u kojoj se otkriva smisao pripremanja koljiva za Krsnu slavu. Krsna slava sa slavskim kolačem i koljivom se prinosi Boga radi i u čast krsnog svetoga kao zaštitnika porodice.

Patrijarh Pavle
foto: Dado Đilas, Printscreen

Kuvana pšenica nije simbol smrti, već života onih koji su živeli i koji sada žive u veri sa Bogom i svojom Krsnom slavom. Istina je, takođe, da su svi sveci živi, jer u Bogu niko ne može biti mrtav - Bog je Bog živih, a ne mrtvih.

Pogrešna praksa je verovatno nastala usled činjenice da se žito sprema i za parastose upokojenim bližnjima. U oba slučaja, žito predstavlja žrtvu Bogu i simbolizuje pravoslavnu veru u opšte vaskrsenje.

Ta žrtva se prinosi Bogu u ime onog svetitelja ili upokojenog čije se ime spominje toga dana, ili tog parastosa. Da li je reč o svetitelju koji je živeo, pa se upokojio, ili nikada nije prošao kroz biološku smrt, poput Arhanđela Mihaila ili Svetog Ilije, ne pravi nikakvu razliku u pogledu žrtava koje se prinose Bogu (slavski kolač, žito i vino).

Ovo je tradicionalni način pripreme žita, baš onako kako su ga pripremale srpske domaćice pre mnogo decenija.

BONUS VIDEO

00:06

SVE JE SPREMNO ZA VESELJE! Živojinovići slave Aranđelovdan, a evo ko je zavijao SARME! Žito, vino, sveća i ikona na stolu (FOTO)

(Espreso/zenablica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.