EVO KAKO SE DEKORIŠE STO ZA SLAVU, SVAKI SRBIN MORA DA ZNA: Ova TRADICIONALNA pravila morate da ISPOŠTUJETE (VIDEO)
Slavski sto, Foto: Nebojša Mandić

pažnja

EVO KAKO SE DEKORIŠE STO ZA SLAVU, SVAKI SRBIN MORA DA ZNA: Ova TRADICIONALNA pravila morate da ISPOŠTUJETE (VIDEO)

Saznajte koja su osnovna pravila za dekoraciju slavskog stola i kako još možete da ga ulepšate

Objavljeno:

Počela je sezona slava, a pored maštovito osmišljenih jela, bitno je i kako ćete dekoristati slavsku trpezu. Postoje neka tradicionalna pravila od kojih ne treba odstupati, ali sve ostalo je vaš izbor. Svaka domaćica ima neki svoj stil i način na koji postavlja sto za slavu, ali ono na šta treba da se obrati pažnja je da stolnjak bude beo. Jeste da se on lakše isfleka, ali pročitaje i kako te fleke možete lako da uklonite.

Beo stolnjak je simbol čistoće, a samim tim i sveca, pa je bitno da taj deo ispoštujete. Ako želite malo da se poigrate bojama možete da stavite nadstolnjak u boji, kao i da setom tanjira ili salveta ulepšate slavsku trpezu. Vodite računa da ne preterate i da vam se boje uklapaju. Svi žele da im slavski sto izgleda lepo, ali ipak taj dan treba da se ispoštuje na tradicionalan način.

Takođe, na slavskoj trpezi je bitno i koje čaše služite. Za vino i vodu su obavezne, jer vino simbolizuje Isusovu krv i obično se služi na slavama, a da li ćete dodati rakijsku ili čašu za viski zavisi od toga šta vaši gosti vole.

Dekoracija stola jeste bitna, a uputili smo vas u osnovna pravila, pa ćemo vam pokazati kako možete da dekorišete salvete i kako da izaberete tanjire da se sve slaže.

Dekoracija salveta može i najjednostavniju trpezu da učini raskošnom, ako ih postavite kako treba. Sada postoji prstenje za salvete koji omogućavaju da one predivno izgledaju, ali takođe možete da ih savijete na određeni način i da u njih poređate escajg.

Za salvete važi isto pravilo - koristite jednobojne i svedene. Možete da izaberete pink, zelenu, belu boju... onu koja se najviše uklapa sa tanjirima i ostalom dekoracijom. Vodite računa - manje je više i neka i to bude svedeno.

Tanjire možete da koristite bele ili sa nekom šarom, ali gledajte da se dobro kombinuje sa salvetama ili ostalom dekoracijom. Ne valja ako imate previše boja, a ako želite da se i čaše ističu, sada ih možete pronaći jeftine i neobične u raznim prodavnicama.

Sutra je Aranđelovdan, pa vam želimo da, ukoliko slavite, dekorišete slavsku trpezu najlepše moguće.

Bonus video:

02:40

LESKOVAČKI UŠTIPCI I URNEBES SALATA: Najjednostavniji recept u emisiji Majke i snajke: Porodica kuvanjem osvojila 10.000 dinara

(Espreso/Stvar ukusa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.