ovo ne može da se opiše
NAJMEKŠE KROFNE KAKVE SAMO NAŠE BAKE PRAVE: Testo vazdušasto i naredni dan - recept samo one znaju napamet
Najmekše krofne kakve samo naše bake prave, testo je vazdušasto, a recept samo one znaju napamet
Jesen nam je donela hladno vreme, a isto tako i duže zadržavanje u kuhinji, što mnogim ženama ne smeta.
Jedva smo dočekali da spremamo starinski prebanac, sarmu, podvarak, pileći paprikaš...
Sva kuvana jela koja su malo "teža" i koja leti izbegavamo zbog velikih vrućina.
Osim tih specijaliteta, miris koji nas vraća u detinjstvo jeste miris krofni.
Sada su ispred vas one najmekše krofne kakve samo bake znaju da spreme.
Ovi sastojci su vam potrebni za recept:
2 g soli
120 ml toplog mleka
40 g šećera
1 jaje
280 g brašna
40 g putera
7 g suvog kvasca
Za punjenje vam treba:
100 g maslaca
500 ml mleka
1 kašika ekstrakta vanile
5 žumanaca (oko 75g)
25 g kukuruznog skroba
100 g šećera
25 g brašna
Ovo je priprema:
U posudu dodajte toplo mleko, jaje, otopljen puter i suvi kvasac, pa promešajte dobro. U drugu činiju ubacite brašno, šećer i so i dobro promešajte suve sastojke, pa u njih ubacite smesu sa jajetom i kvascem.
Zamesite testo špatulom u posudi, pa ga prebacite na radnu površinu. Premesite rukom, ali nemojte dodavati brašno, možete malo pouljiti ruke ukoliko je testo suviše lepljivo.
Stavite testo za krofne u činiju premazanu uljem, premaži potom i testo, pa prekrijte prozirnom folijom i ostavite da ostoji 1 sat. Izvadite testo ponovo na radnu površinu, pospite manjom količinom brašna, ponovo premesite u duži valjak, pa podelite na 8-9 delova.
Svaki deo testa premesite u manje kugle, pa ih pokrijte i ostavite da odstoje 15 minuta. Rukama razvucite i stanjite kugle testa, pa ih ponovo preoblikujte u kuglu. Poređajte po plehu testo za krofne obloženim pek papirom, pa prekrijte i ostavite da odstoje 40 minuta.
U šerpu dodajte mleko, pa uključite ringu na srednju temperaturu. U drugu posudu pomešajte jaja i šečer, pa umutite žicom. Dodajte prosejano brašno i prosejan kukuruzni skrob, pa dobro promešajte.
Ubacite i ekstrakt vanile, promešajte, pa postepeno dodajte zagrejano mleko, mešajući neprekidno. Potom smesu za krem uspite u šerpu, pa kuvajte nekoliko minuta na srednjoj temperaturi uz mešanje dok se ne zgusne.
Smesu za mlečni krem stavite u činiju, pa dodajte puter i promešajte. Ostavite da se krem ohladi prekriven prozirnom folijom u frižideru (oko 30 minuta).
Krofne pržite u dubokom ulju sa obe strane dok ne poprime zlatno-smeđu boju. Vadite šupljikavom lopaticom krofne, pa ih uvaljajte u šećer.
Napravite rupu u svakoj krofni pomoću štapića.
Mlečni krem stavite u špric za kolače, pa napunite krofne preko rupice. Preporučujemo i krofne iz rerne sa cimetom i šećerom.
Bonus video:
(Espreso/Stvar ukusa)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!