SAMO JEDNA ČAŠA OVOG ALKOHOLNOG PIĆA MOŽE DA VAM SREDI HOLESTEROL I PRITISAK: Kunu se u njega čak SKIDA i KILOGRAME
Ilustracija, Foto: Printscreen/Youitube/ Bokina kuhinja

paŽnja

SAMO JEDNA ČAŠA OVOG ALKOHOLNOG PIĆA MOŽE DA VAM SREDI HOLESTEROL I PRITISAK: Kunu se u njega čak SKIDA i KILOGRAME

I dok redovno konzumiranje više od 14 jedinica alkohola nedeljno rizikuje da naškodi vašem zdravlju, ispostavilo se da bi čaša ili dve vina pre spavanja zapravo mogla učiniti suprotno

Objavljeno:

Često podsećamo na opasnosti konzumiranja previše alkohola – može izazvati od srčanih bolesti do oštećenja mozga – ali "sve umereno" je ok, kažu doktori.

I dok redovno konzumiranje više od 14 jedinica alkohola nedeljno rizikuje da naškodi vašem zdravlju, ispostavilo se da bi čaša ili dve vina pre spavanja zapravo mogla učiniti suprotno.

Za mnoge je čaša ili dve vina uz večeru uobičajena stvar. Ali ako ste ikada osetili malo griže savesti zbog kalorijskog sadržaja čaše vina, onda bi otkrića sa Univerziteta Alberta u Kanadi mogla pomoći da ublažite tu krivicu.

Ako vam treba malo motivacije da provedete dan, onda bi to moglo biti to. Ukratko, čaša crnog vina jednaka je satu u teretani, tvrdi studija iz 2015. godine. Istraživanje koje je sproveo Džejson Dajk sa Univerziteta pokazalo je da su zdravstvene prednosti resveratrola, jedinjenja koje se nalazi u crnom vinu, kao one koje dobijamo od vežbanja.

Resveratrol deluje tako što sprečava masne ćelije da dobiju više masti.

Vino
foto: Profimedia

Ovu dobru vest podržavaju naučnici sa Vašingtonskog državnog univerziteta i Harvarda, koji su otkrili da čaša vina (ili dve) u večernjim satima zapravo može pomoći u gubitku težine. Prema studijama, možete sprečiti debljanje za 70 odsto ako pijete najmanje dve čaše vina dnevno, a crno vino je najbolja opcija zbog resveratrola.

Ali za najbolje rezultate to mora biti uveče - ovo se nažalost ne odnosi na čašu za ručak. Očigledno će kalorije iz vina pomoći u suzbijanju žudnje za užinom u kasnim noćnim satima - veliki uzrok debljanja. Niste potpuno uvereni? Univerzitet u Danskoj je takođe otkrio da ljudi koji svakodnevno piju piće imaju tanji struk od onih koji apstiniraju.

Novije studije su to podržale i otkrile da umereno piće može doneti neke zdravstvene prednosti. Na primer, istraživanje iz 2019. u časopisu Neuropharmacologi otkrilo je da resveratrol može imati antistresne efekte. Drugi pregled citira studije u kojima se tvrdi da je utvrđeno da vino poboljšava nivo holesterola i krvnog pritiska i smanjuje rizik od srčanog udara.

Imajući to u vidu, otkriveno je da pijenje više od preporučene granice dovodi do pogoršanja kardiovaskularnog zdravlja - pa je važno piti umereno. Prema NHS, muškarcima i ženama se savetuje da ne piju više od 14 jedinica nedeljno na redovnoj osnovi.

06:13

UMELA SAM DOSTA DA POPIJEM! Ceca Kitić otkrila zbog čega je ostavila alkohol, a ono što joj je majka rekla ostavilo je BEZ TEKSTA!

(Espreso/Srbija danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.