SUPA KOJU SU MAME SPREMALE KADA STE BOLESNI IMALA JE 1 SASTOJAK KOJI DANAŠNJE DOMAĆICE NE ZNAJU: On je lekovit
Ilustracija, Foto: Printscreen/Youtube/ schnell lecker

morate znati

SUPA KOJU SU MAME SPREMALE KADA STE BOLESNI IMALA JE 1 SASTOJAK KOJI DANAŠNJE DOMAĆICE NE ZNAJU: On je lekovit

Zbog onoga što su bake i mame stavljale u supu kažemo da nas je lečila

Objavljeno: 17:04h

Često su nam mame i bake spremale supu kada su bili bolesni ili prehlađeni, a čini se da su sve vreme bile u pravu. Popular Science piše o tome kako je pileća supa postala hit širom sveta tokom prehlade, a čak pišu i o tome kako su praktikovali istu stvar u drevnoj Kini.

Dr Kolbi Timan, dijetetičar sa Univerziteta u Dejtonu, tvrdi da je tajna pileće supe ukus ‘umamija’, koji se često naziva petim elementom ukusa po istoimenom popularnom filmu.

Knedle, Supa
foto: Bakina kuhinja

Čarobna reč

Umami je japanska reč, koja potiče od zen reči koja znači jedinstvo sa univerzumom. Timan ističe da je za lekovitost pileće supe zaslužan ‘umami’, a može se naći i u siru, pečurkama i soja sosu.

Istraživanja su pokazala da ‘umami’ podstiče apetit, što je izuzetno važno kada je osoba prehlađena ili bolesna, jer tada često nema potrebe da jede.

Takođe, jedna studija je pokazala da pileća supa može smanjiti broj belih krvnih zrnaca, koja putuju do upaljenog tkiva.

Bonus video: NISAM MISLILA DA SAM DOBRA RIBA, NEGO SKROZ OKRNJENA! Sanja Vučić nikad iskrenija: Nući je Lav kao ja, ON MI JE PROVEREN RECEPT

03:10

NISAM MISLILA DA SAM DOBRA RIBA, NEGO SKROZ OKRNJENA! Sanja Vučić nikad iskrenija: Nući je Lav kao ja, ON MI JE PROVEREN RECEPT

(Espreso/Krtsraica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.