EVO KOLIKO DUGO SMETE DRŽATI PILETINU U ZAMRZIVAČU: Ovaj podatak će vas ZAPREPASTITI - ne igrajte se zdravljem
Piletina, Foto: Printscreen/youtube/Recepti Index.hr

SAZNAJTE

EVO KOLIKO DUGO SMETE DRŽATI PILETINU U ZAMRZIVAČU: Ovaj podatak će vas ZAPREPASTITI - ne igrajte se zdravljem

Mnogi zaborave koliko dugo im stoji hrana u zamrzivaču, a stručnjaci kažu da to nikako nije dobro

Objavljeno:

Možda se čini da neka hrana može u zamrzivaču da traje večno, međutim, naravno da sve ima svoj rok trajanja i stručnjaci tvrde da sa zamrzavanjem treba biti posebno pažljiv i da se nikako ne treba igrati. Prema stručnjacima američkog Ministarstva zdravlja FoodSafety.gov, komade piletine (tj. batake, krilca, prsa) možete čuvati u zamrzivaču do otprilike devet meseci, dok celo pile može stajati u njemu i do godinu dana.

- Ipak, obično za nekih dva meseca vidimo promene u teksturi i ukusu piletine - primećuje glavni kuvar Agnes Restaurant&Cheesery, Tomas Tilaka Kalb.

Marinada, Piletina
foto: Printsceen/Youtube/ kuhaj i peci

Prema njegovim rečima, tehnički gledano, sirova piletina, ako je pravilno umotana i pravilno skladištena, čuva se gotovo neograničeno dugo.

- Ali nikada ništa ne želite da zamrznete na duže od dva meseca. Nakon toga, primetićete veliku degradaciju ukusa i teksture - ponovio je Kalb.

Batake ne bi trebalo čuvati duže od 9 meseci u zamrzivaču, složili su se stručnjaci

S njim se slaže i prehrambeni naučnik i autor knjige 150 odgovora na pitanja o hrani, dr. Brajan Kvok Le.

- Sve dok piletina nije kontaminirana i s njom se ispravno rukovalo pre zamrzavanja, neograničeno je dugo sigurna za jelo nakon smrzavanja - naglasio je on, međutim, takođe i napomenuo da će smrznuta živina u zamrzivaču na vrhuncu svoje svežine biti tokom prva dva do tri meseca.

Market, Zamrzivač, Mesara, Prodavnica
foto: Beta/Dragan Gojić

Kako zamrzavati piletinu i održavati je svežom?

Profesionalni kuvar Kalb napominje da se treba zamrzavati samo sveže meso.

- Zamrzavajte samo sveže meso, ali treba imati na umu da se zamrzavanjem nikad neće sprečiti rast štetnih bakterija - savetuje Kalb.

Kako je dodao, treba paziti da se piletina čvrsto zamota i stavi u hermetički zatvorenu posudu ili vrećicu. S tim se složila i Megi Turanski, voditeljka No Frills Kitchen.

- Kada zamrzavam piletinu prvo je čvrsto zamotam u plastičnu foliju. Nakon toga stavim sloj aluminijske folije kako bih sprečila opekotine u zamrzivaču. Onda meso volim da stavim u kesicu za zamrzavanje koja se može opet zatvoriti i proverim da li je uklonjen sav vazduh pre nego što je označim i stavim datum - objasnila je Turanski.

Kako možete znati da li smrznuto meso dobro?

Kuvar Kalb tvrdi da se kao i kod svake provere mesa, svako mora osloniti na svoja čula.

- Dobro pregledajte proizvod i uverite se da nije promenio boju, a zatim pomirišite nakon što se odmrzne. Ako nema zabrinjavajućih aroma, nastavite da ga pipati kako biste bili sigurni da nijedan rub nije čvrst ili osušen zbog "spaljenosti" u zamrzivaču - naveo je on.

Nakon odmrzavanja, ako piletina izgleda i miriše normalno, verovatno je sigurna za jelo.

- Međutim, ako odmrznuta piletina izgleda ili miriše sumnjivo, najbolje je da je bacite - naglasila je Džesika Randava, glavna kuvarica i vlasnica The Forked Spoon.

BONUS VIDEO

04:48

OVO SU NAJBOLJI NAČINI DA UŠTEDITE STRUJU U DOMAĆINSTVU Stručnjak otkriva TRIK kojim možete da smanjite račune i do 20%

(Espreso/srecna.republika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.