NEDOSTATAK OVIH NAVIKA VAM UNIŠTAVA ORGANIZAM, EVO ŠTA JE POTREBNO DA GA POPRAVITE: Samo tako ćete da se ZAŠTITITE
Prehlada, Foto: EPA-EFERobert Perry, epa-kim-tiblani

PAŽNJA

NEDOSTATAK OVIH NAVIKA VAM UNIŠTAVA ORGANIZAM, EVO ŠTA JE POTREBNO DA GA POPRAVITE: Samo tako ćete da se ZAŠTITITE

U sezoni prehlade i gripa jačanje imuniteta je od velikog značaja

Objavljeno:

Zdrava ishrana, fizička aktivnost i unos dovoljne količine vode su od najvećeg značaja za izgradnju dobrog imuniteta. Takođe, nedostatak sna je jedan od glavnih činioca koji obaraju imunitet.

Evo kako ćete ga popraviti i šta je potrebno za to.

Ishrana

Voće i povrće su najveći izvor vitamina. Vitamin C koji doprinosi zaštiti ćelija od oksidativnog stresa i služi normalnom funkcionisanju imunskog sistema se, u najvećoj meri, nalazi u pomorandži, limunu i grejpfrutu. Pored njega je vrlo bitno unositi i cink, koji metaboliše hranljive materije i poboljšava imuni sistem i nalazi se u mesu i mahunarkama.Vitamin D – pored toga što je važan za normalan rast i razvoj kostiju, vitamin D3 doprinosi i normalnoj funkciji imunskog sistema.

Zdrava hrana
Zdrava hranafoto: Tatiana Bralnina / Alamy / Alamy / Profimedia

U toku dana biste trebali da imate pet obroka, umereno raspoređenih, kako bi vaše imune ćelije imale gorivo za rad.

U zdravom telu je zdrav duh, a i imuni sistem

Fizička aktivnost je jedan od najznačajnijih faktora u borbi protiv kardiovaskularnih bolesti i ide u prilog jačanju organizma. Brzi hod od pola sata dnevno vam je sasvim dovoljan za bolje stanje vašeg organizma. Nedostatak fizičke aktivnosti vodi i ka problemu sa redukcijom težine.

Dovoljno sna

Spavanje ima veliki uticaj na imunološku funkciju, pa je ključno da kvalitetno i dovoljno spavate. Praktikujte da svako veče odete u približno isto vreme na spavanje. Optimalno je dovoljno 8 sati neprekidnog sna za redukciju oksidativnog stresa imunih ćelija.

Dva litra vode na dan

Dehidratacija je veliki protivnik imuniteta, zato je unos dovoljne količine vode veoma bitan.

Prirodni pomoćnici imuniteta

Med ima antioksidativna svojstva i ima antimikrobne efekte. Pozitivno utiče na imunitet i jača ga. Može se koristiti kao zdravija verzija zaslađivača. Aronija i crna ribizla su takođe odlični antioksidanski, kao i beli luk.

Prehlada
Prehladafoto: Profimedia

Cigarete, alkohol i stres - največi neprijatelji dobrog imunog sistema

Cigarete, pune otrova i kancerogenih materija oslabljuju imuni sistem u veoma kratkom periodu. Konzumacija alkohola dovodi do dehidratacije i slabljenja organizma, a može odvesti i u zavisnost. Hronični stres izaziva mnoge bolesti i bitno je pronaći način za borbu protiv njega.

Imuni sistem je odgovoran za održavanje zdravlja organizma i za odbranu od patogenih ćelija i materija. Zato je od velikog značaja da se odgovorno ponašate prema svom organizmu i vodite računa šta unosite u njega u toku dana.

Bonus video:

05:31

Danas na meniju kod Seke i Raše krompir harmonika!

(Espreso/Srbija danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.