JAPANSKI NAUČNICI SE KUNU U OVO REŠENJE PROTIV NESANICE: Metoda za KVALITETAN san kakvu praktikuju godinama unazad
Nesanica, Foto: Profimedia

SAZNAJTE

JAPANSKI NAUČNICI SE KUNU U OVO REŠENJE PROTIV NESANICE: Metoda za KVALITETAN san kakvu praktikuju godinama unazad

Milioni ljudi koji pate od nesanice kunu se u toplu kupku pre spavanja jer im pomaže da se dobro naspavaju.

Objavljeno:

Upravo to je podstaklo naučnike da istraže optimalno vreme koje bi trebalo da provedemo u toploj vodi kako bi metoda delovala i oni su došli do zaključka da tuširanje ili kupanje kraće od četvrt sata – nema isti efekat.

Istraživači sa Univerziteta Kyushu u Japanu merili su kvalitet sna kod 23 muškarca i žene. Rezultati, objavljeni u Journal of Physiological Anthropology, pokazali su da ispitanici koji se opuštaju u vrućoj kupki 15 minuta ili više nekoliko sati pre spavanja, brže utonu u san i manja je verovatnoća da će se probuditi noću.

Tuširanje
foto: Profimedia

U novoj studiji dobrovoljcima je rečeno da se brzo istuširaju, nakratko okupaju u kadi ili dugo kupaju u vrućoj vodi u trajanju od 15 minuta ili više – i najmanje 90 minuta pre spavanja – u različitim večerima. Merili su im temperaturu pre i posle, i ponovo kad su hteli da dremaju. U međuvremenu, senzor pokreta na njihovom zglobu pratio je kada su zaspali.

Rezultati su pokazali da su ispitanici nakon dugog namakanja dremali u proseku za 12 minuta. Nakon brzog kupanja potrebno je bilo 16 minuta, a kada bi se istuširali 20 minuta. Takođe su spavali dublje, s manje pokreta tokom noći.

Naučnici misle da dugo kupanje deluje bolje jer više podiže temperaturu tela – za oko 0,9 C u poređenju sa samo 0,3 C kod tuširanja ili kratkotrajnog namakanja. Što znači da se telo mora puno duže hladiti kako bi mogli da zaspite.

Stručnjaci misle da pospanost podstiče trajanje ovog efekta hlađenja – a ne određena temperatura. Ali kažu da je ključno okupati se barem sat i po pre spavanja kako bi se osiguralo dovoljno vremena za ovaj proces hlađenja.

Čini se da je veći pad unutrašnje temperature nakon kupanja važan za poboljšanje početka sna. Naša otkrića sugerišu da je stopa povećanja telesne temperature usled dugotrajnog kupanja usko povezan s lakoćom utonuća u san, rekli su istraživači u izveštaju o svojim nalazima, prenosi Jutarnji.

BONUS VIDEO

01:22

NE PRETERUJTE SA SKIDANJEM! Doktorka Nada Macura dala SAVET kako da PREŽIVIMO nagle promene vremena (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso/krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.