SRPKINJE TVRDE DA ZBOG OVOG SASTOJKA PILEĆA SUPA POSTAJE ZDRAVLJE NA TANJIRU: Pomaže u BOLESTI skoro kao lekovi
Pileća supa, Foto: Printscreen/Youtube/ schnell lecker

paŽnja

SRPKINJE TVRDE DA ZBOG OVOG SASTOJKA PILEĆA SUPA POSTAJE ZDRAVLJE NA TANJIRU: Pomaže u BOLESTI skoro kao lekovi

Kako naglašava dr Timan dodaje da se "umami" može naći i u siru, pečurkama i soja sos. Upravo istraživanja pokazuju da je ukus ključan za "lekovita" svojstva pileće supe

Objavljeno: 10:52h

Mnogi mogu da posvedoče tome, da kada smo bili mali i prehlađeni, mame i bake su nam spremale domaće supe. I nisu pogrešile! Posle toga nos nam se otpuši, a još ako imamo temperaturu, preznojimo se i bude nam bolje.

Danas, za pileću supu kao univerzalnu pomoć tokom prehlade znaju ljudi širom sveta, prenosi "Popular Science". Inače, poreklo pileće supe seže hiljadama godina unazad, do drevne Kine. Doktor Kolbi Timan, dijetetičar na Univerzitetu u Dejtonu, tvrdi da ono što pilećoj supi daje poseban ukus je "umami" - peta kategorija osećaja ukusa, pored slatkog, slanog, kiselog i gorkog. Drugačiji je od drugih jer upravo on najviše izaziva "vodu na ista" tokom konzumacije određenog jela. Često se opisuje i kao da ima "mesni" ukus.

Kako naglašava dr Timan dodaje da se "umami" može naći i u siru, pečurkama i soja sos. Upravo istraživanja pokazuju da je ukus ključan za "lekovita" svojstva pileće supe.

Pileća supa
foto: Profimedia

Pacijenti sa oboljenjima gornjih disajnih puteva uglavnom jedu manje ili uopšte ne jedu, zato što akutne bolesti izazivaju inflamatorni odgovor koji smanjuje apetit. A ako ne jedemo, ne unosimo hranu koja nam je potrebna, da bismo se oporavili. Rezultati istraživanja ukazuju da umami ukus, koji ima pilaća supa, može da podstakne apetit.

Takođe, još jedno istraživanje pokazuje da pileća supa zapravo može da smanji broj belih krvnih zrnaca koja putuju do upaljenog tkiva. Isto tako, supa je odličan elektrolit, što je veoma važno ako prehlađena osoba ima temperaturu. Zato, sada znate šta vam je činiti kada nastupi prehlada...

01:08

KAKO SE OPORAVITI OD KOVIDA: Jedna stvar u oporavku je POSEBNO važna

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.