ZBOG BOLESNOG FETIŠA JEDNOG KRALJA ŽENE SE DANAS PORAĐAJU U OVOJ POZI: Voleo je da ih GLEDA kada se tako NAMESTE
Ilustracija, Foto: Printscreen/Instagram/ininferno_

MORATE ZNATI

ZBOG BOLESNOG FETIŠA JEDNOG KRALJA ŽENE SE DANAS PORAĐAJU U OVOJ POZI: Voleo je da ih GLEDA kada se tako NAMESTE

Zbog bolesnog fetiša jednog kralja žene se danas ovako porađaju

Objavljeno:

Postoji mnogo prednosti porođaja u različitim položajima kao što je u čučnju, ili klečeći na rukama i kolenima, umesto da ležite na leđima. A evo kakve veze ima kralj Luj XIV i njegov čudni fetiš - sa porođajem u položaju koji je usvojio ceo svet.

Rendgenski snimci su pokazali da otvaranje karlice postaje šire kada čučnete ili kleknete na rukama i kolenima, što pomaže da se skrati porođaj. S druge strane, dokazi uglavnom sugerišu da ležanje na leđima tokom porođaja produžava porođaj i usporava kontrakcije, ali većina žena u savremenom svetu rađa se u ovom položaju.

Pa kako je došlo do toga da žene uopšte leže dok se porađaju, s obzirom na to da se ranije uglavnom sedelo ili čučalo, i kakve veze ima kralj Luj XIV sa tim?

Pa, priča je da je došlo do toga zato što je izopačeni kralj u Francuskoj u 17. veku uživao u gledanju svojih žena dok se porađaju u ovom položaju - kako bi imao bolji pregled.

Ova poza je postala rasprostranjena u zapadnoj kulturi tek poslednjih 200 godina, i iako je nastala u Francuskoj iz 17. veka, kralj Luj XIV zapravo nije kriv.

Ginekolog
foto: Maria Kraynova / Alamy / Alamy / Profimedia

Kralj imao 22 dece i voleo da gleda žene dok se porađaju

Kralj Luj XIV je tokom svog života (1638 -1715) imao 22 dece. Kao kralj, imao je veoma dobre razloge da ima mnogo dece, tačnije 22, s obzirom na to da mu je bio potreban zagarantovani naslednik prestola. Ali očigledno je voleo i da gleda svoje žene i ljubavnice kako mu rađaju decu.

Međutim, čuveni francuski lekar iz 17. veka Fransoa Mariso je generalno zaslužan za uticaj na promenu položaja, koji je počeo polako da dobija na popularnosti u Francuskoj od kasnih 1500-ih, pošto je porođaj u ležećem krevetu bio i udoban za žene i vrlo "pristupačan" babicama i hirurzima.

Ponekad se upravo popularizacija ovog položaja tokom porođaja pripisuje Luju XIV jer je "uživao da gleda žene koje se porađaju, a bio je frustriran nepristupačnim pogledom na porođaj koji se odvijao na porođajnoj stolici", piše profesorka Loren Dandes u American Journal of Public Health.

Ginekolog
foto: MasterVideo / Alamy / Alamy / Profimedia

Zbog toga je "promovisao novi ležeći položaj".

Naučnici su tvrdili da je voleo da gleda porođaje iz nekih svojih "izopačenih" razloga, prema studiji. Na mase je možda uticao kralj, koji je aktivno promovisao ovaj položaj, i od tada se proširio.

- Uticaj kraljeve politike je nepoznat, iako je ponašanje kraljevske porodice moralo uticati na stanovništvo u određenoj meri. Navodni zahtev Luja XIV za promenom se poklopio sa promenom položaja i možda je doprineo tome, napisala je Dandes.

Od tog vremena ova poza dominira, uprkos svojim nedostacima. I danas se koristi u zapadnim kulturama, i njena zastupljenost potpomognuta činjenicom da je pre stotinama godina jedan jezivi voajeristički kralj voleo da gleda ovaj čin.

Bonus video: Poznati Bogradski ginekolog krenuo mercedesom na policajca

00:46

Poznati Bogradski ginekolog krenuo mercedesom na policajca

(Espreso/Blic Žena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.