NEMOJTE DA VAS VARAJU MAGIČNIM VODICAMA: Evo šta svaki šampon za kosu MORA DA IMA, samo tako će biti BUJNA I ZDRAVA
Šampon, Foto: Printscreen YouTube/Uradi Sama- Ideje za kreativce

pažnja

NEMOJTE DA VAS VARAJU MAGIČNIM VODICAMA: Evo šta svaki šampon za kosu MORA DA IMA, samo tako će biti BUJNA I ZDRAVA

Kada kupujte šampon, obavezno gledajte da li ih ima, nemojte da dozvolite da vas prevare "magičnim vodicama", ističe stručnjakinja

Objavljeno:

Opadanje kose je jedan od onih problema za koji se i muškarci i žene mole da ih ne zadesi! Muke sa težinom, sa tenom,sa svime će se lakše izboriti, ali retka kosa...

Ako ste primetili više vlasi nego obično na četki ili podu kupatila, bilo da znate da je reč o posledici stresa, hormonalnih promena ili starenja, sigurno ćete pohrliti na Internet u potrazi za proverenim "lekovima" i preparatima koji pomažu da se proces opadanja zaustavi, a kosa obnovi. Ali pre nego što date silne pare na sredstva koja "stopostotno" podstiču rast kose i čine da izgleda bujnije i zdravije, prvo saznajte koji su to sastojci koji su zapravo ključni u rešavanju ove muke.

Dr Andžu Metil, dermatološkinja iz Indije, otkrila je koja su to tri sastojka najvažnija za oporavak i u koja se stručnjaci kunu da će podstaći rast kose. Kada kupujte šampon, obavezno gledajte da li ih ima, nemojte da dozvolite da vas prevare "magičnim vodicama", ističe stručnjakinja.

Kosa
Kosafoto: Profimedia / Robbi Akbari Kamaruddin / Alamy / Alamy /

1. Biotin

Biotin, takođe poznat kao vitamin B7 ili vitamin H, jeste dodatak ishrani koji je rastvorljiv u vodi, a pomaže da kosa bude jača i zdravija.

"Biotin pomaže da kosa bude jača, a podstiče rast novih vlasi, pa će samim tim biti i gušća", ističe doktorka.

2. Ekstrakt palmete

"Ekstrakt 'saw' palmete, kada se doda u šampon, višestruko je koristan", napominje dermatološkinja. "Ovaj aktivni sastojak prirodno hrani kosu, pomaže u jačanju folikula dlake, što rezultira zdravijim i gušćim vlasištem. Osim toga, ekstrakt palmete čuva prirodna ulja kože glave, sprečavajući suvoću i iritaciju, što pomaže u borbi protiv peruti i drugih uobičajenih problema sa kožom glave.

Prirodni sastojak takođe drži pod kontrolom višak sebuma (ulja), što ovaj tretman čini odličnim izborom i za masno vlasište. Mnogi pribegavaju upotrebi ulja od ruzmarina za rast kose, ali doktorka se kune u ove proverene sastojke.

"Estrakt palmete pomaže u stvaranju idealne ravnoteže na skalpu, istovremeno pružajući zaštitu od oštećenja ili lomljenja", rekla je dr Metil. "Kosi dodaje prelep sjaj. Osim toga, otkriveno je da palmeto pomaže da folikule dlake budu jače i gušće."

U kombinaciji sa biotinom, ova dva sastojka čine kosu zdravijom i "debljom".

Češalj, Kosa, Četka
foto: Profimedia

"Deluju tako što obezbeđuju esencijalne hranljive materije folikulima i koži glave, promovišući cirkulaciju krvi i smanjujući upalu, što sve pomaže u podsticanju zdravog rasta kose", rekla je dr Metil koja savetuje da se u negu i tretmane uključi i treći sastojak.

3. Keratin

Keratin je protein koji pomaže u jačanju i zaštiti postojećih vlasi, čineći ih debljim i punijim, rekla je dermatološkinja. "Šamponi koji sadrže keratin pomažu negu kose tako što joj obezbeđuju dodatni izvor ovog moćnog proteina. Kada se redovno koriste, ovi šamponi vražaju vlagu vlsima i line kosu gušćom, istovremeno i sjajnijom. Šamponi na bazi keratina takođe rade na jačanju folikula dlake, što pomaže da se smanji lomljenja i sprečava dalje stanjivanje", zaključila je dermatološkinja.

Majke i snajke

05:31

Danas na meniju kod Seke i Raše krompir harmonika!

(Espreso/NajŽena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.