OVU NAVIKU IMAJU SVI VOZAČI U SRBIJI, A ONA AUTU SKRAĆUJE ŽIVOTNI VEK: To radite čim ga UPALITE
Ilustracija, Foto: Printscreen/Instagram/car_tips_trick

MORATE ZNATI

OVU NAVIKU IMAJU SVI VOZAČI U SRBIJI, A ONA AUTU SKRAĆUJE ŽIVOTNI VEK: To radite čim ga UPALITE

Ovo rade svi Srbi kada voze, a to je pogrešno

Objavljeno:

Navika da se automobilom prelaze kratke destinacije – do trafike, pekare, prodavnice, može skupo da košta jer motoru koji tokom vožnje ne dostigne radnu temperaturu prete ozbiljni kvarovi.

Kratka vožnja od stotinak metara ostavlja motor nezagrejanim. To za sobom vuče ozbiljne posledice – vlaga ne stiže da ispari i meša se sa uljem, stvaraju se naslage nečistoća na EGR ventilu i drugim delovima motora… Opasnosti su brojne. Posle nekog vremena stvara se skrama na poklopcu za dolivanje ulja. Izgleda bezazleno, ali to je već ozbiljan stadijum u kojem ulje ozbiljno počinje da gubi svoja mazivna svojstva i treba ga pod hitno zameniti.

Još jedna opasnost ovakve vožnje je i mešanje ulja i goriva. Nažalost, u tom slučaju ne dolazi do promena na ulju koje se mogu videti golim okom. Ipak, i tu postoji mali trik, omirišite šipku za merenje ili još bolje, skinite malo ulja sa nje i protrljajte prstima pa pomirišite. Ukoliko ne osetite miris goriva, sve je u redu.

Kola, Automobil, Ljubavnici
foto: Profimedia

U principu najbolje je da pratite temperaturu motora na indikatoru (ukoliko ga imate). Iz motora koji dostigne radnu temperaturu kondenzacija isparava pa je jasno da se automobilima koji se voze na kratkim relacijama to neće desiti, u njima se vremenom akumulira sve veća količina vode i goriva u karteru. Motorno ulje ubrzano gubi svoja svojstva, nije u stanju da ispuni svoju funkciju pa na kraju i dolazi do oštećenja motora. Ovaj problem može biti još ozbiljniji.

U starijim Folksvagen motorima (1.0 i 1.4 benzinci sa četiri cilindra) usled konstrukcione greške kondenzacija se zamrzavala u uljnim kanalima što je dovodilo do prekida u dotoku ulja i motor je narodski rečeno “zakucavao”. Rešenje za ovaj problem je jednostavno – izbegavajte koliko god je to moguće vožnje na kratkim distancama i skratite interval zamene ulja.

Takođe, proverite u zvaničnom servisu ili uputstvu: mnogi proizvođači preporučuju posebnu gradaciju, kvalitet i interval zamene ulja za automobile koji se voze na kraćim relacijama. Naravno, ulje treba redovno kontrolisati. Prilikom kontrole vodite računa da je nivo ulja iznad maksimuma dobar znak da u njemu dolazi do mešanja vode i goriva.

Bonus video: Gužva zbog saobraćajne nesreće na auto-putu Beograd-Niš

00:17

Gužva zbog saobraćajne nesreće na auto-putu Beograd-Niš

(Espreso/Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.