HRVATSKE DOMAĆICE OVAKO PRAVE NAJSOČNIJU SARMU: Meso uopšte NE MELJU, već RADE OVO - tradicionalni recept
Hrvatska sarma, Foto: Printscreen/youtube/SOS Kitchen

savršene arambaše

HRVATSKE DOMAĆICE OVAKO PRAVE NAJSOČNIJU SARMU: Meso uopšte NE MELJU, već RADE OVO - tradicionalni recept

Sinjska sarma ili arambaše su hrvatsko tradicionalno jelo koje ćete brzo upisati u svoju svesku

Objavljeno: 11:05h

Jelo pripremljeno od kiselog kupusa, seckanog mesa, pesta (sitno iseckane pancete ili slanine sa dodatkom peršuna i belog luka), dimljenog mesa i začina tradicionalno je na Cetinjskom kraju i nalazi se na listi zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Hrvatske.

Meso za sinjsku sarmu, ili arambaše, se ne melje već secka, a pri kuvanju u glinenoj posudi se ne meša, već se lonac u kome se kuva samo povremeno protrese.

Njihovo ime simbolizuje otpor Sinjana Turcima, od kojih su jelo preuzeli i prilagodili ukusu i običajima. Potiče od turskog haram – 'grešan, nedozvoljen, pljačka' i basi, što znači 'zapovednik, poglavica'.

Krčkanje arambaša
Krčkanje arambašafoto: Printscreen/youtube/SOS Kitchen

Sastojci za arambašić:

  • 1 velika glavica kupusa
  • 700 g rendanog kupusa
  • 1 kg govedine od vrata
  • 3 mala luka
  • 4 čena belog luka
  • 1/2 veze peršuna
  • korica 1 limuna
  • 150 g dimljene slanine
  • biber, so
  • muškatni oraščić i cimet
  • 1 kašika koncentrata paradajza
  • Po želji: kobasice, kost od pršute, suvo meso

Priprema arambašića:

Meso, crni luk, slaninu, beli luk i peršun sitno iseckati.Sitno iseckanu slaninu propržite i dodajte seckani crni luk. Propržite i dodajte seckanom mesu.

Unabiti prženi luk u meso
Unabiti prženi luk u mesofoto: Printscreen/youtube/SOS Kitchen

Pomešajte seckani beli luk, rendanu limunovu koru, muškatni oraščić, cimet, so i biber i ostavite da odstoji dva sata.

Smesu promešati i naliti sa malo tople vode da se lepo sjedini.

Sve sjediniti
Sve sjedinitifoto: Printscreen/youtube/SOS Kitchen

Na listove kupusa istanjiti koren, pa na svaki staviti po kašičicu mesa i preklopiti arambašiće.

Motanje sarme
Motanje sarmefoto: Printscreen/youtube/SOS Kitchen

Kobasice i kost (ako ih koristite) stavite u podmazan sud (najbolje glineni), prekrijte isečenim kupusom, prelijte koncentratom paradajza razmućenog sa malo vode, pa poređajte arambašiće i suvo meso.

Pokrijte kupusom, dodajte vodu i kuvajte 2-3 sata na laganoj vatri. Povremeno protresite posudu.

Bonus video

01:17

MUSAKA I ŠOPSKA SALATA KAKVU DOSAD NISTE PROBALI! Ukućani će obožavati ovaj recept, A GOTOVO ZA TILI ČAS

(Espreso/punkufer.dnevnik.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.