EVO ZAŠTO SLANINU NIKAD NE TREBA DA STAVLJATE U FRITEZU NA VRUĆ VAZDUH: Ugrožavanje zdravlja nije NAJGORA STVAR
Slanina, Foto: Printscreen/TikTok/ flavorgod

vaŽno

EVO ZAŠTO SLANINU NIKAD NE TREBA DA STAVLJATE U FRITEZU NA VRUĆ VAZDUH: Ugrožavanje zdravlja nije NAJGORA STVAR

Masnoća slanine prska po grejnom elementu friteze, što dovodi do toga da uređaj počne da se dimi pre nego što vazduh ispuni miris zagorele hrane

Objavljeno:

Stručnjak za hranu upozorio je na alarmantne opasnosti upotrebe friteze na vruć vazduh kada je u pitanju slanina.

Popularni električni aparat za domaćinstvo ima mnoge prednosti, jer kuva hranu za nekoliko minuta - i zdravija je opcija jer ne morate da dodajete ulje u jelo. Međutim, ukoliko izložite najpopularnije zimske čarolije - slaninicu - toplom vazduhu možete je učiniti i do nekoliko puta opasnijom po vaše zdravlje.

Friteza na vruć vazduh pojmu "prženje" daje sasvim novu dimenziju. Uz nju ćete zaboraviti na beskonačno dodavanje ulja, dodatne salvete i ubruse sa strane koje vam služe kako bi upili masnoću sa hrane, i što je najvažnije - grižu savesti prilikom konzumiranja omiljenih jela.

Prženje u ovoj fritezi podrazumeva kruženje vrelog vazduha oko namirnica, što predstavlja neuporedivo zdraviju alternativu klasičnom prženju, jer ne zahteva dodatak u vidu ulja ili drugih masnoća kako bi namirnice bile spremne.

Manjak ulja znači i manje nereda, manje neprijatnih mirisa, kao i manje mogućnosti da ručak kome se toliko radujete zagori. Ipak, postoje neke namirnice koje prilikom izlaganju vrućem vazduhu mogu izazvati više štete nego koristi, na prvom mestu to je slanina.

Slanina
foto: Profimedia

Dijetetičarka Brenda Peralta objasnila je da je slanina izuzetno masna, a ukoliko je pečete u fritezi, to može dovesti do nesreće u vašem domu i izazvati neprijatne mirise.

- To je masna hrana, a kada se peče u fritezi, mast može da kapne i izazove dim ili prskanje. Ovo može otežati ravnomerno pečenje slanine, a takođe može proizvesti mnogo dima i mirisa. Kada je slanina sirova i potrebno ju je ispeći može ostati i nepečena u nekim oblastima, jer je vruć vazduh svakako slabiji od rerne, pa rizikujete da dobijete trovanje hranom. Friteze takođe mogu postati opasne zbog nakupljanja masnoće od slanine koja dovodi do dima.

Masnoća slanine prska po grejnom elementu friteze, što dovodi do toga da uređaj počne da se dimi pre nego što vazduh ispuni miris zagorele hrane.

- Traka slanine je mala i delikatna hrana i može biti teško prevrnuti je ili izvaditi iz korpe za friteze bez lomljenja.

Drugi stručnjak je rekao da je važno da perete fritezu što je moguće redovnije kako biste izbegli rizik od kontaminacije hrane. Prema Candess Zona-Mendola, urednici bloga o bezbednosti hrane i pomoćnog pravnika u advokatskoj firmi za bezbednost hrane, kažu da ako pravite hranu u prljavoj fritezi i ne čistite "između upotrebe", "postoji mnogo veći rizik od kontaminacijom hranom".

02:49

PANDEMIJA NIJE VREME ZA DIJETU! Suzana Mančić ostala vitka i zdrava uz 3 nezaobilazne namirnice (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso/Srbija danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.