OVAJ ZNAK SE JAVLJA DA VAS UPOZORI NEDELJU DANA PRE MOŽDANOG UDARA: Doktori ZNAJU za njega, BRŽI JE I OD HITNE
Ilustracija, Foto: Profimedia

vaŽno

OVAJ ZNAK SE JAVLJA DA VAS UPOZORI NEDELJU DANA PRE MOŽDANOG UDARA: Doktori ZNAJU za njega, BRŽI JE I OD HITNE

Moždani mini-udar ili prolazni ishemijski napad uzrokovan je poremećajem dovoda krvi u mozak, baš kao i pravi moždani udar, jedina razlika je što su moždani mini-udari privremeni

Objavljeno:

Iako se moždani udar može dogoditi iznenada, prvi znaci se ponekad javljaju danima ranije. Studija objavljena u časopisu Američke akademije za neurologiju sugeriše da je 43 odsto pacijenata sa moždanim udarom iskusilo simptome moždanog mini-udara do nedelju dana ranije.

Moždani mini-udar ili prolazni ishemijski napad uzrokovan je poremećajem dovoda krvi u mozak, baš kao i pravi moždani udar, jedina razlika je što su moždani mini-udari privremeni.

Mozak, Nervni sistem, Lekar, Doktor, Pregled
foto: Profimedia

Posmatrajući 2.416 ljudi, istraživači su otkrili da je 549 pacijenata imalo manje moždane udare pre hitne pomoći. Jedan od najčešćih znakova koji mogu upozoriti na predstojeći moždani udar je iznenadna glavobolja.

"Glavobolje povezane sa moždanim udarom razlikuju se od standardnih glavobolja jer se javljaju iznenada. Bol je jak i može se nalaziti u bilo kom delu mozga. Ponekad je glavobolja praćena mučninom, vrtoglavicom, iskrivljenim vidom i dezorijentacijom, pa se može pogrešiti. Međutim, ključna razlika između ova dva stanja je u tome što glavobolje povezane sa moždanim udarom dovode do gubitka osećaja, dok migrene dovode do pojačanih senzacija", objasnio je dr Piter Bajrom za Ekspres.

02:55

JA SAM ALEKSANDAR, PROŠLE GODINE SAM PREŽIVEO INFARKT! Jeziva ispovest Mitića: Počelo je sa bolovima u ZGLOBOVIMA

(Espreso/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.