OVE NAMIRNICE MOGU DA TRAJU NAJDUŽE, ČAK I DECENIJAMA: Gotovo se nikad ne kvare, a UVEK su sveže kao i prvog dana
Namirnice, Foto: Profimedia

ovo morate znati

OVE NAMIRNICE MOGU DA TRAJU NAJDUŽE, ČAK I DECENIJAMA: Gotovo se nikad ne kvare, a UVEK su sveže kao i prvog dana

Ovih 9 namirnica mogu da traju jako dugo

Objavljeno:

Ponekad je teško znati jesu li stvari koje ste dugo držali u ostavi još uvek bezbedne za pripremanje i konzumaciju. Zato donosimo devet namirnica koje mogu trajati skoro zauvek.

Med

Premda na pakovanju meda može stajati datum, zapravo se radi o oznaci “najbolje upotrebiti do” što ne znači da tad medu ističe rok trajanja.

Med
foto: RINA

Med koji je zatvoren i čuvan na sobnoj ili nižoj temperaturi, može bukvalno trajati vekovima, prema Nacionalnom odboru za med. To je zato što se sastoji od šećera i ne sadrži vodu, a bez vlage bakterije nemaju kako da se razmnožavaju (isto važi i za javorov sirup).Ako ste primetili da je vaš med kristalizovan i da je promenio boju, ne paničite, to još uvek ne znači da se pokvario.

Morska so

Prirodna so – gruba sorta prikupljena iz minerala u tragovima koji su ostali nakon isparavanja jezera i okeana – traje večno. Kuhinjskoj soli, s druge strane, ističe rok trajanja za otprilike pet godina jer je obogaćena hemikalijama poput joda koje štitnjaču drže pod kontrolom.

Pirinač

Nekuvani beli, divlji i basmati pirinač koja se čuva u posudama bez kiseonika (zatvorenim vrećicama, ne kutijama) može trajati neverovatnih 30 godina – ne zauvek, ali dovoljno dugo.

Pirinač
foto: Printscreen/Youtube/Gastro brat

Pirinač treba čuvati na temperaturi od 4° Celzijusa ili nižoj, a većina ostava je toplija. Zato, ako želite da napravite zalihe, napravite malo mesta u frižideru.

Sušeni pasulj

Nekuvani pasulj u svom prirodnom stanju teoretski se nikad ne kvari. Tačnije, nikada ne gubi svoju hranjivu vrednost i neće postati toksičan.

Međutim, nakon nekoliko godina, sušeni pasulj (i druge mahunarke) će izgubiti vlagu. U tom slučaju ćete morati da ih duže namačete pre kuvanja.

Konzervirani pasulj je već kuhan, tako da ova pravila ne važe – podležu rokovima trajanja navedenim na konzervi.

Ekstrakt vanile

Postoji razlog zašto se votka može čuvati u zamrzivaču bez smrzavanja: Čisti alkohol ne sadrži vodu. Taj nedostatak vode je isti razlog zašto se alkohol nikada ne pokvari – bakterije nemaju gde da rastu. Tako aromatizovanim ekstraktima, poput vanile, badema i nane, koji imaju čistu alkoholnu bazu, nikada neće isteći rok trajanja.

Vanila
foto: Printscreen/Youtube/Biljna ishrana

Ipak, alkohol može ispariti ostavljajući aromatizovani ekstrakt još intenzivnijim nego što već jeste. Ako ste u nedoumici, bolje kupite novu bočicu ekstrakta.

Soja sos

Soja sosu teoretski nikad ne ističe rok trajanja, ali na neka pravila treba misliti. Ako je stariji od tri godine, još uvek je savršeno siguran u slučaju da nemate izbora. Od njega se nećete razboleti, ali bi s vremenom mogao da izgubi jačinu ukusa.

Alkoholno sirće

Sirće je ključni sastojak za konzerviranje hrane, pa ima smisla da samo sirće traje neograničeno dugo. Naime, alkoholno destilovano sirće se nikada ne menja.

Sirće
foto: Profimedia

Druge vrste sirćeta, poput vinskog i balzamičnog, mogu promeniti boju ili razviti talog — to bi moglo promeniti ukus salati, ali će i dalje biti savršeno bezbedno za konzumaciju. Proverite datum “najbolje do” ako ste oprezni.

Mleko u prahu

Zamene za mleko nalaze se među često prodavanim namirnicama, a mleko u prahu spada među one staromodne zamene. U nedostatku vode i kiseonika, mleko u prahu trajaće dugo — samo ne zauvek.

Američko ministarstvo poljoprivrede tvrdi da se mleko u prahu može skladištiti neograničeno dugo, ali prema nekim drugim stručnjacima 10 godina je realniji rok. Nakon toga će samo izgubiti ukus i nutritivne vrednosti. Ukratko, ako je grudvasto, bacite ga.

Instant kafa

Tipična mlevena kafa može se pokvariti za nekoliko meseci, ali instant kafa može trajati do 20 godina dok stoji u ostavi – i neograničeno dugo u zamrzivaču, piše Insider.

Ako žudite za praktičnošću instant kafe, a ukusom turske, investirajte u mlin za kafu. Cela zrna kafe mogu trajati šest meseci u ostavi i dve godine u frižideru.

Bonus video

02:32

OVA NAMIRNICA JE ZDRAVA, ALI OPREZNO SA NJOM AKO HOĆETE DA SMRŠATE! Nutricionistkinja otkriva kakva ishrana može da produži život

(Espreso/krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.