STARE JUGOSLOVENKE SU PRAVILE NAJSOČNIJU SARMU ZA SVETOG LUKU: Ukusna, meso se raspada - recept koji svi zapisuju
Sarma na tanjiru, Foto: Printscreen/Youtube/Aurora Recepti

kako je dobra čoveke

STARE JUGOSLOVENKE SU PRAVILE NAJSOČNIJU SARMU ZA SVETOG LUKU: Ukusna, meso se raspada - recept koji svi zapisuju

Stare Jugoslovenke su pravile najsočniju sarmu za Svetog Luku, toliko je ukusna, meso se raspada i to po receptu koji svi zapisuju

Objavljeno:

Sutra slavimoi veliki hrićanski praznik, Svetog Luku.

Običaja ima mnogo i važno je da ih ispoštujete.

Ono što danas zanima svaku ženu jeste da sve stigne i da svojim gostima napravi najbogatiju trpezu.

Ono što ne može da se izostavi jeste naša kraljica, a to je sarma.

Sada ćete videti kako se ona pravila za sutrašnji praznik na način starih Jugoslovenki i verujte nećete pogrešiti.

Sastojci za sarmu
Sastojci za sarmufoto: Printscreen/Youtube/Aurora Recepti

Ovo su sastojci za ovaj recept:

8 gr slatke crvene paprike

3 kg mlevene junetine

4 kg mlevene svinjetine

8 gr bibera

750 gr pirinča

Dinstanje mesa za sarmu
Dinstanje mesa za sarmufoto: Printscreen/Youtube/Aurora Recepti

25 gr vegete

4 glavice crvenog luka

25 gr soli

5 čenova belog luka

500 ml vode

kiseli kupus 15 kg

Luk
Lukfoto: Printscreen/Youtube/Aurora Recepti

Ovo je priprema:

Pripremite dosta kiselog kupusa, oko 15 kg, zavisno kolike su vam glavice.. Treba vam ukupno oko 250 listova.

Pripremite meso u jednu veliku činiju..

Filovanje sarme
Filovanje sarmefoto: Printscreen/Youtube/Aurora Recepti

Iseckajte sitno crveni i beli luk. Dodajte u meso sve ove sastojke. Mešajte oko 10 minuta dok vam sastojci nisu dobro pomešani.

Uzmite veliki lonac i po dnu isecite kupus.

Počnite da motate sarmu. Kada ste zamotali sarmu prekrijte je listovima te pritisnite i stavite kamen. Nalijte dovoljno vode da pokrije sve sarme. Kuvajte poklopljenu oko 2 do 3 sata zavsino od vatre.

Sarma u šerpi
Sarma u šerpifoto: Printscreen/Youtube/Aurora Recepti

Sarmu za slavu možete da zapržite ili ne zavisno od vašeg ukusa. Ako je zapržavate bolje ju je zapržiti onaj dan kada će se služiti.

Bonus video:

03:49

REKORDERKE Majka i snajka Velić imale 18 minuta manje za kuvanje: Spremale klub sendvič NIŠTA NISU STIGLE NA VREME Totalna propast

(Espreso/Coolinarika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.