kako je dobra čoveke
STARE JUGOSLOVENKE SU PRAVILE NAJSOČNIJU SARMU ZA SVETOG LUKU: Ukusna, meso se raspada - recept koji svi zapisuju
Stare Jugoslovenke su pravile najsočniju sarmu za Svetog Luku, toliko je ukusna, meso se raspada i to po receptu koji svi zapisuju
Sutra slavimoi veliki hrićanski praznik, Svetog Luku.
Običaja ima mnogo i važno je da ih ispoštujete.
Ono što danas zanima svaku ženu jeste da sve stigne i da svojim gostima napravi najbogatiju trpezu.
Ono što ne može da se izostavi jeste naša kraljica, a to je sarma.
Sada ćete videti kako se ona pravila za sutrašnji praznik na način starih Jugoslovenki i verujte nećete pogrešiti.
Ovo su sastojci za ovaj recept:
8 gr slatke crvene paprike
3 kg mlevene junetine
4 kg mlevene svinjetine
8 gr bibera
750 gr pirinča
25 gr vegete
4 glavice crvenog luka
25 gr soli
5 čenova belog luka
500 ml vode
kiseli kupus 15 kg
Ovo je priprema:
Pripremite dosta kiselog kupusa, oko 15 kg, zavisno kolike su vam glavice.. Treba vam ukupno oko 250 listova.
Pripremite meso u jednu veliku činiju..
Iseckajte sitno crveni i beli luk. Dodajte u meso sve ove sastojke. Mešajte oko 10 minuta dok vam sastojci nisu dobro pomešani.
Uzmite veliki lonac i po dnu isecite kupus.
Počnite da motate sarmu. Kada ste zamotali sarmu prekrijte je listovima te pritisnite i stavite kamen. Nalijte dovoljno vode da pokrije sve sarme. Kuvajte poklopljenu oko 2 do 3 sata zavsino od vatre.
Sarmu za slavu možete da zapržite ili ne zavisno od vašeg ukusa. Ako je zapržavate bolje ju je zapržiti onaj dan kada će se služiti.
Bonus video:
(Espreso/Coolinarika)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!