OVO JE NAJOPTIMALNIJA TEMPERATURA ZA FRIŽIDER: Sve preko toga će ubrzati KVARENJE hrane i podići račun za struju
Frižider, Foto: Profimedia

SAZNAJTE

OVO JE NAJOPTIMALNIJA TEMPERATURA ZA FRIŽIDER: Sve preko toga će ubrzati KVARENJE hrane i podići račun za struju

Nedavno istraživanje je pokazalo da skoro 20 odsto domaćinstava drži frižidere na pogrešnoj temperaturi

Objavljeno:

Prema istraživačima sa Univerziteta RMIT u Australiji većina domaćinstava krivi svoje ponašanje, kao što je pogrešno čitanje roka upotrebe, pre nego što smatraju da bi njihov frižider mogao da bude krivac, rekao je dr Bavna Mida, vodeći autor studije, objavljujući novi izveštaj.

Iako istraživači preporučuju da se rashlađeni predmeti drže između 2°C i 7°C, 17 odsto ljudi drži svoje frižidere toplijim ili hladnijim od toga.

„Kada je hrana previše topla, bakterije se prebrzo razmnožavaju. Kada je hrana previše hladna, može se smrznut u zamrzivaču. Oba uslova dovode do kvarenja hrane“, navodi.

Istraživači su rekli da domaćinstva koja se ne pridržavaju odgovarajućeg temperaturnog raspona u frižideru i zamrzivaču često moraju da bace hranu jer se pokvari.

Frižider
foto: Mike Ford / Alamy / Alamy / Profimedia

Kako bi se borili protiv količine bačene hrane u domaćinstvima, istraživači su proučavali temperature frižidera i zamrzivača u 56 domova.

Istraživači su primetili nedosledne temperature u frižiderima. Neke police su bile visoke i do 10 stepni, dok su druge pale čak i do -1 stepen.

Međutim, domaćinstva sa decom često su iskusila promenjive temperature jer se frižider otvarao i do 20 puta dnevno.

Istraživanje je pokazalo da domaćinstva nisu svesna da bi im frižideri mogli brže kvariti hranu, posebno ako je temperatura u frižideru viša od standardne.

Čak je i hrana u zamrzivaču postala žrtva pogrešnih temperatura, a 43 odsto zamrzivača je testirano kao toplije ili hladnije od predloženog raspona od -15 stepeni do -20 stepeni.

Zabuna u temperaturama se takođe može pripisati raznim izvorima koji dele nedosledne brojke u vezi s najsigurnijim postupcima.

„Mnoga domaćinstva koja smo intervjuisali su dala oprečne informacije o tome koliko dugo hrana može da se čuva u frižideru. Mnogo ostataka i nekuvanog mesa je odbačeno samo u slučaju da nije bezbedno za konzumiranje“, naveli su.

Gotovo polovina zamrzivača domaćinstava koja su učestvovala bila je toplija ili hladnija od predloženog temperaturnog raspona, piše klix.ba.

Bonsu video

04:03

TREĆINA BAČENE HRANE U EVROPI I SAD PREHRANILA BI ČITAVU POPULACIJU Tri devojke iz Srbije postavile ZAJEDNIČKI FRIŽIDER u Zemunu

(Espreso/n1/klix.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.