OVA ČOKOLADNA TORTA IZ 1885. GODINE JE BILA U SVIM NEMAČKIM NOVINAMA: Starinska GRAMAŽA sa kojom NEMA GREŠKE
Čokoladna tprta, Foto: Ptrintscreen/ Youtube/ Pekar Pekarica

paŽnja

OVA ČOKOLADNA TORTA IZ 1885. GODINE JE BILA U SVIM NEMAČKIM NOVINAMA: Starinska GRAMAŽA sa kojom NEMA GREŠKE

Starinska gramaža i sastojci sa kojima nema greške!

Objavljeno:

Nekada se do recepata sa tačnom gramažom dolazilo preko novina. To su bile torte i druga slana jela koja su vanvremenska i dan-danas uživamo u njihovom ukusu. Danas za vas imamo jedan recept za čokoladnu tortu iz nemačkih novina i to iz 1885. godine. Reč je o poslastičarskom klasiku - kombinuju se meke kore sa rendanom čokoladom i fil sa puterom. Preko se nanosi čokoladna glazura. Starinska gramaža i sastojci sa kojima nema greške!

Sastojci:

Za koru:

6 belanaca

90 g šećera

120 g čokolade

90 g brašna

2 kašičice sode bikarbone

Za fil:

500 ml mleka

50 g kukuruznog skroba

6 žumanaca

100 g šećera

1 kašika vanilin šećera

100 g putera

Za glazuru:

80 g čokolade

30 ml mleka

30 g putera

Starinski recept za čokoladnu tortu:

Čokolada
foto: Jaroslav Kvíz / Ifood SM / Profimedia

Pomešajte 150 ml mleka i kukuruzni skrob, pa umutite žicom. Ostatak mleka sipajte u šerpu, dodajte žumanca, šećer, vanilin šećer, pa dobro umutite žicom. Zagrejte mleko, pa ubacite smesu sa kukuruznim skrobom. Mutite žicom na laganijoj vatri dok ne dobijete gušću strukturu. Sipajte smesu za fil u posudu, pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi. Umiksajte belanca dok ne dobijete čvrst šne, dodajte postepeno šećer i mutite još nekoliko minuta. Dodajte u belanca sa šećerom izrendanu čokoladu i dobro promešajte. U brašno dodajte sodu bikarbonu, pa ih prosejane dodajte u pomešana belanca sa čokoladom. Umutite žicom, pa smesu za koru rasporedite po pravougaonom plehu obloženom pek papirom. Pecite koru na 200°C oko 8 minuta. Kada se ohladi, skinite pek papir, pa podelite koru na 3 jednaka dela. Umiksajte omekšali puter, pa postepeno dodajte smesu sa kukuruznim skrobom. Kada dobro umutite, rasporedite fil na tri jednaka dela, pa premažite na kore. Potom poređajte kore sa filom jednu na drugu, pa stavite u frižider čokoladnu tortu da se ohladi. Na pari otopite mleko, puter i čokoladu, pa prelijte čokoladnom glazurom tortu. Stavite čokoladnu tortu u frižider da se stegne. Za sve ljubitelje ovakvih poslastica predlažemo i recept za čokoladnu tortu koja uspeva i početnicima.

02:01

NAJBOLJI RECEPT ZA PITU SA MESOM I PALAČINKE! Sin Dejan umalo da osvojio 10.000 dinara u najzabavnijoj kulinarskoj emisiji!

(Espreso/Stvarukusa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.