DOKTOR SKROBIĆ TVRDI DA OVA BOLEST PRETI SVAKOM 5. SRBINU: Niste svesni RIZIKA, ozbiljno NARUŠAVA ZDRAVLJE
Dr Skrobić, Foto: Printscreen/Prva TV

PAŽNJA

DOKTOR SKROBIĆ TVRDI DA OVA BOLEST PRETI SVAKOM 5. SRBINU: Niste svesni RIZIKA, ozbiljno NARUŠAVA ZDRAVLJE

Otprilike svaki peti odrasli čovek u Srbiji pati od gojaznosti.

Objavljeno:

Gojaznost predstavlja sve ozbiljniji zdravstveni izazov u Srbiji. Mnoge gojazne osobe često nisu svesne da se suočavaju sa hroničnom bolešću, a statistike ukazuju na rastući broj ljudi koji se bori sa ovim problemom. Kako se nositi sa gojaznošću, koja je najbolja strategija prevencije, i da li leži ključ za stvaranje zdravije nacije, otkrivamo kroz objašnjenja dr Ognjena Skrobića, specijaliste opšte hirurgije sa Klinike za digestivnu hirurgiju Kliničkog centra Srbije.

- Pre svega, rekao bih da gojaznost postaje vrlo ozbiljan medicinski problem. Mi to dosta zanemarujemo i smatramo da je reč o estetskom problemu ili 'jednostavnom' višku kilograma. Ne, to je ozbiljan zdravstveni problem. Otprilike svaki peti odrasli čovek u Srbiji pati od gojaznosti. Veliki je već procenat onih koji imaju tzv. patološku gojaznost, a dominatan problem je taj što ima sve više gojazne dece. Taj procenat je značajno veći - rekao je dr Skrobić i dodao:

- Najviše moramo da radimo na prevenciji. Kad roditelji primete da se dete goji, treba odmah da preduzmu nešto, da potraže pomoć. Oni koji su gojazni u pubertetu i adolscentnom dobu, biće najčešće gojazni i tokom celog života - upozorio je dr Skrobić i istakao da je stil života najvažniji.

- Prvi savet je dijeta, promena načina života. Tako bi svaki pacijent trebalo da počne. Danas je veoma bitna psihološka podrška, a često je potcenjujemo. Danas po prvi put možda imamo dosta efikasne lekove za lečenje gojaznosti. Oni mogu najviše da pomognu pacijentima koji imaju ozbiljnu kliničku gojaznosti, da ne dođe do onog stadijuma hirurgije. Hirurško lečenje gojaznosti treba da bude poslednja opcija - objasnio je hirurg.

Najčešća procedura koja se izvodi jeste sužavanje želuca.

Želudac, Organ
foto: Profimedia

- Postoji nekoliko procedura, hirurgija je vrlo efikasna u lečenje gojaznosti. Ne samo da ćete da izgubite kilograme, nego ćete šećernu bolest i hipertenziju da stavite pod kontrolu. Najčešća procedura koja se izvodi je sužavanje želuca, gde se želudac suzi i odstrani onaj deo koji se nakon obroka širi. Tu ne samo da možemo manju količinu hrane da uzmemo, nego se kompletno menja hormonska regulacija digestivnog trakta i osećaja za gladi u centralnom nervnom sistemu. Vrlo efikasno se mršavi, postoje i neke druge metode koje su u fazi ispitivanja - rekao je dr Skrobić i dodao:

- Što pre potražiti pomoć, to bolje. Ako sa dijetama ne ide, trebalo bi da se pređe na sledeći korak i da pacijent dobije stručnu pomoć. Možda je u tim dijetama upravo i grešio. Bolje da se javi dok ne dođe do problema sa šećerom, pritiskom i svime onime što gojaznost nosi sa sobom - objasnio je dr Ognjen Skrobić.

00:48

DA LI STE ČULI ZA VIRUS ERIS? Amerikanci spremili vakcinu unapred, a doktor Stojanović istakao da nema straha: NIJE ALARMANTNO!

(Espreso/


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.