ZBOG OVOG ISTOG BOLA MLADI I STARI CELE NOĆI ZVALI HITNU: Doktorka Ivana otkrila šta se dešava, ovo je NAJOPASNIJE
Dr Ivana Stefanović, Foto: Printscreen/RTS

vaŽno

ZBOG OVOG ISTOG BOLA MLADI I STARI CELE NOĆI ZVALI HITNU: Doktorka Ivana otkrila šta se dešava, ovo je NAJOPASNIJE

Doktorka iz Hitne upozorava na hladna jutra i objašnjava šta treba da nosimo sa sobom tokom hladnih dana

Objavljeno:

Ekipe Hitne pomoći su tokom prethodne noći intervenisale čak 100 puta, a kako doktorka Ivana Stefanović otkriva - glavni problem je hipertenzija. Posle asmatičara, visok krvni pritisak tokom prethodnih dana beleži porast u broju pacijenata. Doktorka iz Hitne upozorava na hladna jutra i objašnjava šta treba da nosimo sa sobom tokom hladnih dana.

"Ono što mogu da izdvojim, najviše su se javljali asmatičari. Pored njih, noćas je najviše ljudi zvalo zbog bola u grudima - i mlađi i stariji. Kada su ekipe izašle na teren, ispostavilo se da je posledica hipertenzije. Više puta smo intervenisali zbog krvarenja iz nosa koje je takođe bilo posledica hipertenzije", kaže dr Stefanović za "Jutro" na Prvoj i dodaje:

Bol u grudima
foto: Profimedia

"Obratite pažnju na hladna jutra, dovode do skoka pritiska, naročito ako već imate neke probleme. Malo češće kontrolišite, malo manje slane hrane, da ne bi bilo kao noćas. Skok temperature na 30 stepeni koji nam sledi najviše će pogoditi pacijente koji boluju od kardiovaskularnih tegoba. Naše srce najviše podnosi pritisak, ono je zaduženo da raširi krvne sudove na periferiji kada je visoka temperatura i skupi kada je niska, da zadrži toplotu da bi se svi procesi u našem organizmu odvijali", kaže doktorka.

"Najviše obratite pažnju na pritisak, očekujte pad pritiska. Ponesite nešto slano i slatko - slano da vam podigne pritisak, slatko da srce ima energiju. Najbolje je voće, limunada sa medom je takođe dobar izbor. Uzimajte tečnost da ne bi došlo do padova, jer padovi kod starijih mogu da budu opasni", savetuje dr Ivana Stefanović.

00:45

HALO, HITNA POMOĆ? ČOVEK IMA INFARKT! NE MOŽETE BRŽE? Anja zatekla nesuđenog tasta na ulaznim vratima! IMALA JE SAMO OVU OPCIJU

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.