AJVAR OD CEPKANIH PAPRIKA: Tradicionalna zimnica - po receptu naših baka
Ajvar od cepkanih paprika, Foto: Printscreen/Youtube/ homemade recipe

uz pogaču je pun pogodak

AJVAR OD CEPKANIH PAPRIKA: Tradicionalna zimnica - po receptu naših baka

Ajvar od cepkanih paprika je tradicionalna zimnica i sprema se po receptu naših baka

Objavljeno:

Nema šanse da zimu možete da zamislite bez ajvara.

Stara dobra tradicionalna zimnica koju svaka Srpkinja sprema iz godine u godinu.

Neko pravi ajvar sa patlidžanom, nego koristi makedonski način koji je savršen, a sada ćete videti kako se sprema cepkani.

Svaki zalogaj na vrućem hlebu će se raspadati u ustima.

Crvene paprike u plehu
Crvene paprike u plehufoto: Printscreen/Youtube/ homemade recipe

Recept ide po ovim sastojcima:

so

10 kg crvenih paprika

3-4 kasike alkoholnog sirćeta

500 ml ulja

Pečene crvene paprike
Pečene crvene paprikefoto: Printscreen/Youtube/ homemade recipe

5-6 čena belog luka

Ovako se priprema:

Paprike oprati i ispeći. Pri pečenju paziti da sa svih strana budu dobro ispečene. Pecčene paprike staviti u najlonsku kesu da bi se potparile i lakše oljuštile. Paprike ogulite, izvadite im seme, odstranite peteljke i iscepkajte ih na trake, ostavite preko noći da se ocede.

Očišćene pečene paprike
Očišćene pečene paprikefoto: Printscreen/Youtube/ homemade recipe

Paprike stavite u šerpu koju ste prethodno podmazali sa malo ulja. Navedenu količinu ulja dobro zagrejati i preliti preko iscepkanih paprika i ostaviti 15 min.

Posle tog vremena staviti šerpu na šporet i krenuti sa kuvanjem. Paprike uz mešanje pržiti 50-60min. pomeriti sa šporeta, dodati sirće, so i beli luk isečen na cetvrtine.

Beli luk u crvenim paprikama
Beli luk u crvenim paprikamafoto: Printscreen/Youtube/ homemade recipe

Vruce sipati u sterilisane tegle, vratiti u rernu zagrejanu na 100C i ostaviti 60min.

Izvaditi tegle sipati jos sa malo ulja poklopiti i dobro uviti u neku tkaninu i ostaviti do narednog dana.

Pravi ajvar na na kakvoj zimnici će vam svi pozavideti.

Bonus video:

12:54

CRVENO BLAGO! Proizvode ga samo četiri porodice u Srbiji, a mi smo pažljivo zabeležili svaki detalj njegove pripreme! (KURUR TV)

(Espreso/Coolinarika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.