OVU REČ NIKAD NE GOVORITE PSU KAD VAM DOĐU GOSTI: Najgora je od svake, ako čuju tu KOMANDU oni će...
Pas, Foto: Profimedia

PROBAJTE I VI

OVU REČ NIKAD NE GOVORITE PSU KAD VAM DOĐU GOSTI: Najgora je od svake, ako čuju tu KOMANDU oni će...

Ukoliko imate psa koji laje baš na svaku sitnicu ili želite da ga umirite kad vam dolaze gosti, postoji trik koji otkriva dreser.

Objavljeno:

Lajanje je osnovni način komunikacije pasa. Postoje rase koje neprestano laju, što može da bude nezgodno ukoliko obavljate važan razgovor, radite od kuće ili jednostavno pokušavate da odmorite tokom dana.

Koliko pas laje mnogo zavisi i od rase, a dreser pasa Liza Korkoran otkriva kako možete da ublažite prekomerno lajanje. Mnoge ljude zanima šta mogu da učine kad dolaze gosti, naročito oni koji se plaše ili nisu veliki ljubitelji ovih kućnih ljubimaca.

Pas
foto: TikTok Printscreen/buddysmartz

U snimku koji je podelila, Korkoran objašnjava da joj lajanje ne smeta, ali ne voli kad traje predugo. Kada njen nemački ovčar stoji i laje na vratima, koristi znak "U redu, hvala", koji ga podstiče da prestane da laje. "Započnite tako da radosno izgovorite frazu, a zatim odmah dajte psu ukusnu poslasticu. Vaš pas ne mora ništa da učini da bi zaradio slatkiš. Jednostavno povezujete tu frazu sa pozitivnim osećajima i učite psa da poslastica sledi kad god je izgovorite. Ponovite to 10 puta dnevno barem nekoliko dana", objasnila je.

Kada se vaš pas navikne na znak za koji ste se odlučili, možete da počnete da ga koristite u stvarnom životu. Kada vaš pas počne da laje, izgovorite frazu nakon što je zalajao jednom ili dvaput. Nakon nekog vremena, naučiće da dolazi po nagradu. Prema rečima dresera, umesto kritikovanja vašeg psa kad laje, bolje se pozitivno angažujte, zajedno s njim. Pojasnila je: "Naš prvi pas Artemis bio je čuvar, a njegovo lajanje na prozorima me izluđivalo. Kada sam svoje iritirano 'Dosta' zamenila veselim 'Šta si pronašao?', odmah sam uočila promenu".

Budući da se Artemis osećao vrednim u obavljanju svog zadatka, glas vlasnice je počeo da povezuje sa nečim pozitivnim, što je olakšalo dresuru. Još jedan savet dresera je da što manje izlažete psa stvarima koje ga teraju na lajanje. Budući da je njen pas osetljiv na buku, ona koristi šumove i muziku kako bi utišala spoljne zvukove. "Ponekad će lajati kad mu je dosadno, čak i ako se ništa ne događa, ali to samo znači da ga treba odvratiti nekom aktivnošću", dodala je.

Detaljnije pogledajte u snimku: ĐŽćlk

02:05

TVOJA PETARDA, MOJ ŽIVOT! Apel članova Animal Rescue Serbia: Nemojte bacati petarde, za praznike strada NEKOLIKO HILJADA ŽIVOTINJA

(Espreso/MONDO)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.