AKO VAM URIN MIRIŠE NA POKVARENU RIBU, ZNAJTE DA SE RADI O OVOME: Upozorenje koje svi treba da čuju
Ilustracija, Foto: Twitter printscreen/DunyaNews

paŽnja

AKO VAM URIN MIRIŠE NA POKVARENU RIBU, ZNAJTE DA SE RADI O OVOME: Upozorenje koje svi treba da čuju

Promena u urinu može da znači i da nešto nije u redu u vašem organizmu

Objavljeno:

Promena u urinu može da znači i da nešto nije u redu u vašem organizmu, pa je dobro svakodnevno pratiti da li se pojave promene, odnosno to je jedan od najjednostavnijih samopregleda koji možete da uradite

Do promena u urinu može doći usled različitih uticaja, kao što je uzimanje novih lekova, kao i hrana koju ste konzumirali i koliko ste tečnosti popili tokom dana. Promena u urinu može da znači i da nešto nije u redu u vašem organizmu, pa je dobro svakodnevno pratiti da li se pojave promene, odnosno to je jedan od najjednostavnijih samopregleda koji možete da uradite.

Do promena može doći i zbog trudnoće, kao i zbog prekomernog unosa kofeina i nikotina u organizam, a u ovim slučajevima najčešće potamni urin.

urin
foto: Profimedia

Belo-žuti urin i bistar urin urin

Normalan urin je svetlo žute, odnosno zlatno žute boje, a uzrokovan je urobilinogenom, pigmentom urina. Ako je boja urina svetlija nego inače, to znači da je urin razblažen, dok tamnija boja ukazuje na veću koncentraciju urina, a ako je urin zamućen znači da ste u organizam uneli premalo tečnosti. Bistra mokraća se pojavljuje zbog velikog unosa tečnosti, odnosno pokazuje da ste dobro hidrirani.

Intenzivna žuta boja urina

Za intenzivnu žutu ili narandžastu boju krivci su najčešće lekovi, poput antibiotika ili lekova protiv crevnih parazita, kao i lekovi koji se koriste u hemoterapiji. Takođe, krivac može biti vitamin B2 koji se nalazi u mlečnim proizvodima, jajima, mesu, kao i u zelenom lisnatom povrću. Pored toga, žuto-narandžasta boja može biti uzrokovana i dehidracijom, odnosno zato što ne nadoknađujete dovoljno tečnosti koju ste izgubili znojenjem, povraćanjem ili dijarejom. U tom slučaju svakako pokušajte da se naterate da popijete što više tečnosti. Za ovu boju mogu biti zaslužni i šargarepa i citrusi, ali da bi došlo do ove pojave morate ih pojesti u velikoj količini. Ozbiljniji problem je što se u urinu nalazi veliki nivo žuči, odnosno žučnog pigmenta - bilirubina, iu tim slučajevima je veoma važno da se obratite lekaru.

Ružičasta ili crvena boja urina

Poznato je da nakon konzumiranja velike količine crvenog voća i povrća, naš urin dobija istu nijansu. Jedna od takvih namirnica je cvekla, tako da nemate razloga da brinete da li vam je urin nakon konzumiranja crven. Međutim, crvena boja urina može da znači i prisustvo krvi u urinu, što je pravi znak upozorenja. Osim što je krv u urinu indikacija da je došlo do nekih infekcija, uzrok može biti i tumor – zato se što pre obratite svom lekaru da biste uradili neophodne testove. Takođe nema razloga za brigu ako ste počeli da uzimate nove lekove, poput laksativa ili nekih antibiotika, koji mogu izazvati crvenu boju. Ako ste poslednjih dana vežbali veoma intenzivno - to može biti i razlog crvene boje jer ste možda izazvali lagano krvarenje.

Tamno smeđa boja urina

Kao i kod crvene boje urina, tamno braon boju može izazvati i određena hrana, kao što su pasulj ili rabarbara. Takođe, antibiotici i laksativi mogu biti uzrok ove boje, kao i posledica dehidracije. Međutim, smeđa boja urina može biti pokazatelj i ozbiljnijih zdravstvenih problema, kao što su problemi sa jetrom, bubrezima i bešikom. Sa ovom bojom prvo pokušajte da pijete više tečnosti da biste isključili mogućnost da je uzrok dehidracija, a ako nema promena – posetite lekara ili urologa da utvrdite u čemu je problem. Tamno smeđa boja urina može postati crna, posebno u slučajevima kada često koristite laksative.

Plavi i zeleni urin

Plava i zelena mokraća takođe mogu biti rezultat konzumiranja lekova, kao i hrane koja sadrži veštačku plavu boju. Međutim, najčešće se prijavljuju slučajevi zelenog urina, jer nastaje mešanjem potrošene plave boje i prirodnog žutog pigmenta urina.

Ako ste primetili da vam urin „miriše“ na trulu ribu, evo šta bi to moglo da znači. U većini slučajeva, urin sa mirisom ribe kod žena nastaje zbog različitih ginekoloških i polnih bolesti. Miris ribe označava umnožavanje stafilokoka, streptokoka i drugih mikroba.

Takođe može ukazivati na prisustvo genitalne infekcije (gonokok, klamidija, trihomonas, ureaplazma) ili povrede vagusa. Neprijatan miris mokraće od trule ribe jedan je od simptoma polno prenosivih bolesti kao što su kandidijaza i bakterijska vaginoza. Ako urin miriše na ribu duže od 2-3 dana, potrebno je konsultovati se sa urologom ili ginekologom kako bi se utvrdio tačan razlog ove promene.

00:16

ALEKSIJA SMRŠALA 48 KG ZA 14 MESECI, A BORBA JE BILA PRETEŠKA: Nisam mogla sam ni u WC, plakala sam i počela TRANSFORMACIJU! VIDEO

(Espreso/najžena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.