SRPSKI GINEKOLOG OTKRIO ZAŠTO NEKE ŽENE OSEĆAJU BOL TOKOM CIKLUSA: Isto je kao kod POROĐAJA - ovo MORATE znati
Dr Radomir Aničić, Foto: Printsceen/youtube

obratite pažnju

SRPSKI GINEKOLOG OTKRIO ZAŠTO NEKE ŽENE OSEĆAJU BOL TOKOM CIKLUSA: Isto je kao kod POROĐAJA - ovo MORATE znati

Ginekolog je objasnio zašto su nekim ženama oni dani više bolni

Objavljeno:

Bolovi u stomaku, pojačana nervoza, nezadovoljstvo, potreba za slatkim, samo su neki od simptoma. Međutim imažena koje nemaju apsolutno nikakve simptome. Ginekolog dr Radomir Aničić objasnio je šta je dismenoreja ili bolna menstruacija.

"To je problem koji najviše pogađa žene u reproduktivnoj fazi svog života. To su uglavnom mlađe žene u 20-im i 30-im godinama. Kako se približava period perimenoupauze i menopauze taj problem nestaje", objasnio je dr Aničić gostujući na Prva TV.

Bolna menstruacija
Bolna menstruacijafoto: Profimedia

Zašto dolazi do dismenoreje?

"Znamo da se dešava disbalans između estrogena, progesterona, lučenja supstanci koje utiču na perfuziju krvi kroz sam uterus i mogu da dovedu do kontrakcije, grčenja mišića materice što žene doživljavaju kao teške bolove. Zašto? Zato što to liči na one porođajne bolove", objašnjava dr Aničić i dodaje da se dismenoreja dešava u onim ciklusima kada žena ima ovulaciju.

Bolovi su vrlo često propraćeni teškim glavoboljama, mučninom i povraćanjem. Doktor se osvrnuo i na intimne odnose tokom ciklusa i istakao da se oni ne preporučuju jer mogu da izazovu drugi niz problema.Ukoliko vas zanima šato žene trpe bol u toku odnosa, možete pročitati ovde.

"U semenoj tečnosti nalaze se prostaglandini, supstance koje utiču na kontrakcije materice, tako da bi intimni odnosi bili kontraproduktivni", ističe ginekolog i dodaje da bi žena u tom periodu najbolje bilo da miruje i uzima anelgetike, najčešće je to paracetamol, kao i lekovi poput ibuprofena i diklofena.

BONUS VIDEO:ZBOG ČEGA ŽENE NE OSTAJU TRUDNE VIŠE OD JEDNOG PUTA? Ginekolog obelodanio: Nisu finansije, ZBOG OVOGA SA TRUDNICE NAJUGROŽENIJE!

01:17

ZBOG ČEGA ŽENE NE OSTAJU TRUDNE VIŠE OD JEDNOG PUTA? Ginekolog obelodanio: Nisu finansije, ZBOG OVOGA SA TRUDNICE NAJUGROŽENIJE!

(Espreso/mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.