7 RAZLOGA ZAŠTO VAS BRADAVICE IZNENADA ZABOLE: Ako vidite ovu PROMENU odmah TRČITE kod LEKARA
Ilustracija, Foto: Eskymaks / profimedia.com / Profimedia

morate znati

7 RAZLOGA ZAŠTO VAS BRADAVICE IZNENADA ZABOLE: Ako vidite ovu PROMENU odmah TRČITE kod LEKARA

Evo zaštovas bole grudu i bradavice

Objavljeno:

Primarna funkcija ženskih bradavica povezana je s dojenjem kao ključnim delom mlečnih žlezda koje proizvode mleko za ishranu novorođenčadi. Osim toga, bradavice imaju visoku koncentraciju nervnih završetaka koji mogu pridoneti uzbuđenju. Ipak, nije neobično da ponekad osećamo bol, a razlozi koji stoje iza toga mogu biti sasvim benigni, do toga da mogu da budu i alarm za reakciju.

Trenje

Trenje je jedan od najčešćih uzroka bolnih bradavica. Gruba tkanina od majice, nepravilno prianjanje grudnjaka prilikom aktivnosti poput trčanja ili bavljenja bilo kojim drugim sportom, mogu biti okidači, navode iz Medical News Today. Da li je trenje uzrok bol u bradavicama prepoznćete ako su bolne i peckaju. Dodatno, koža oko ovog područja može da postane suva ili ispucana. Kako biste izbegli neželjenu iritaciju, bradavice možete zaštiti silikonskim i drugim adekvatnim zaštitama.

Infekcija

Ako su vam bradavice ispucale i krvare, ako ste imali neku alergijsku reakciju ili ako dojite, biće osetljivije na infekciju. Ako je okolno tkivo oštećeno, može da se razvije gljivična infekcija koja uzrokuje peckajući i probadajuću bol koja ne nestaje uprkos smanjenju izvora trenja. Bradavice mogu biti jarko ružičaste, a areola, odnosno kružni deo kože koji okružuje bradavicu može biti crvenkasti i može da se ljušti. Ako dojite, infekcija može dase manifestuje kao oštra bol odmah nakon što ste svom detetu dali mleko. Drugi razlog boa mogao bi da bude mastitis, kada mleko nakupi u jednom od mlečnih kanala tokom trudnoće, uzrokujući razvoj bakterija u njemu. Zbog toga, grudi i bradavice će biti natečene, crvene i izrazito bolne.

Alergije ili ekcem

Bol i iritacija popraćena perutanjem kože ili mehurićima može biti znak alergijske reakcije ili ekcema, a moguća je pojava i osipa. Uzrok tome mogu biti proizvodi koje koristite. Nadraženost ili iritaciju bradavica mogu izazvati:

  • losion za telo
  • deterdžent za pranje veša
  • sapun
  • omekšivač
  • parfem
  • Tkanine
Doktor
foto: Printscreen/Youtube/ Vital Strategies

Protivupalna krema može donekle da ublaži bol, ali trebali biste da razgovarati s lekarom ako se osip ili crvenilo pojačaju.

Hormonalne promene

Bradavice postaju osetljivije u određeno doba menstrualnog ciklusa, što znači da su pod uticajem hormonalnih promena. Najčešće će biti bolne neposredno pre početka menstruacije zato što visina estrogena i progesterona mogu da privuku više tčnosti u grudi i tako ih učini osteljivijim na dodir. Ako bol ne prestane više od nekoliko dana nakon početka menstruacije, o tome možete razgovarati sa svojim doktorom.

Ukoliko bol ne prestaje obavezno se jabite lekaruFoto:Profimedia

Intimni odnosi

Trenje bradavica takođe može biti problem tokom inrimnog odnosa, uzrokujući određenu bol. Kako bi ju ublažili, bradavice možete da namažete hidratantnom kremom.

Trudnica, Trudnoća
foto: Sam Edwards / Hoxton / Profimedia

Trudnoća

Bolne dojke, praćene tamnijim i bolnijim areolama su jedan od najčešćih pokazatelja trudnoće. Dobro prianjajući grudnjak u ovom slučaju će pomoći za podršku grudi i smanji trenje. Neke trudnice se takođe odlučuju da nose potporni grudnjak noću i u slučaju simptoma upaljenih bradavica stavljaju hladne obloge s gelom.

Dojenje

Ako beba nije ustima dovoljno zahvatila dojku tokom hranjenja, bradavica u tom slučaju može biti prislonjena uz desni i tvrdo nepce. Ako beba prejako pritisne bradavicu između desni i nepca, to može ograničiti protok krvi u bradavicu i ujedno, da bude bolno za majku. Ovaj pokret uzrokuje da bradavica brzo postane bela, zatim crvena, a potom ljubičasta. Još jedan bolan potez je kada beba kojoj izlaze zubi, ugrize bradavicu. Kako biste izbegli ugriz, možete bebu da podstaknete da uzme više dojke u usta. Pumpa za izdajanje takođe može da uzrokuje bol u bradavicama ako je usisavanje prejako ili nastavak za bradavicu nije adekvatan.

Bonus video: KO KAŽE DA SRPKINJE NA SELU NE IDU KOD GINEKOLOGA? Priča iz Ježevice je SJAJAN primer kako se to radi! (KURIR TELEVIZIJA)

03:03

KO KAŽE DA SRPKINJE NA SELU NE IDU KOD GINEKOLOGA? Priča iz Ježevice je SJAJAN primer kako se to radi! (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso/Blic Žena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.