NUTRICIONISTA OTKRIO ŠTA BI SVE TREBALO DA SADRŽI ZDRAV DORUČAK: Uz ovaj RECEPT ćete sigurno biti SITI ceo DAN
Ilustracija, Foto: Printscreen YouTube/Restoran Lovački dom Valjevo

prijatno

NUTRICIONISTA OTKRIO ŠTA BI SVE TREBALO DA SADRŽI ZDRAV DORUČAK: Uz ovaj RECEPT ćete sigurno biti SITI ceo DAN

Doručak uz koji ćete biti siti ceo dan

Objavljeno:

Koju hranu ili hranljive materije treba da tražite da biste podstakli svoje telo? Da li je doručak zaista toliko važan? Doručak hrani telo važnim hranljivim materijama i daje energiju za početak dana.

Istraživanja takođe dokazuju važnost jutarnjeg obroka. Jedna analiza podataka iz 2021. godine od preko 30.000 ljudi otkrila je da su pojedinci koji su preskočili doručak skloniji unosu manje ključnih hranljivih materija, uključujući vlakna, vitamine C, D i A, vitamine B, kalcijum, gvožđe i fosfor, piše Real Simple.

Komponente zdravog doručka

U pogledu toga od čega se zapravo sastoji dobro zaokružen doručak, postoji nekoliko ključnih hranljivih sastojaka koje treba tražiti.

- Najzdraviji doručak se sastoji od složenih ugljenih hidrata, proteina i masti zdravih za srce kako biste bili siti, dali energiju za početak dana i održavali težinu - kaže registrovani dijetetičar Asmita Batajo za Real Simple.

  • Složeni ugljeni hidrati

Iako se često omalovažavaju, ugljeni hidrati su ključni za zdrav doručak (i sveukupno uravnoteženu ishranu). Međutim, važno je odabrati složene ugljene hidrate jer su bogati vlaknima, vitaminima i mineralima.

Redovno davanje prioriteta složenim opcijama ugljenih hidrata kao što su integralne žitarice, voće, povrće i mahunarke u vreme doručka obezbediće širok spektar hranljivih materija koje poboljšavaju zdravlje, plus, njihova vlakna nam pomažu da duže budemo siti zahvaljujući svojoj sposobnosti da regulišu šećer u krvi.

Doručak
foto: Printscreen/Youtube/ My kitchen Tanja
  • Belančevina

Proteini nisu samo neophodni za zdrav nivo energije i sitost, upravo ono što tražimo od doručka, već takođe pomažu u izgradnji i održavanju skoro svakog tkiva u telu. U idealnom slučaju, ciljajte na vitke proteine, koji imaju manje zasićenih masti i holesterola u ishrani kako biste podržali optimalno zdravlje srca. To može uključivati komade mesa ili živine, jaja, ribu, orašaste plodove, semenke, mlečne proizvode sa niskim sadržajem masti i mahunarke.

Avokado
foto: Profimedia
  • Zdrave masti

Zdrave masti takođe povećavaju zadovoljstvo nakon jela, čineći ih savršenim za doručak. Zdrave masti promovišu zdravlje ćelija, mozga, srca i metabolizma, istovremeno obezbeđujući koncentrisani izvor energije. Nisu sve vrste masti tako korisne kao druge kada su u pitanju njihove zdravstvene prednosti.

Od tri glavne vrste masti (zasićene, trans i nezasićene), birajte izvore nezasićenih masti što je češće moguće, pozitivno utiču na zdravlje srca, dok druge dve vrste masti mogu biti štetne za njega kada se konzumiraju u velikim količinama.

Izvori nezasićenih masti za srce su masline, maslinovo ulje, avokado, orasi, semenke i neka biljna ulja poput šafranike i suncokreta.

Bonus video: Recept za knedle

01:51

DANAS JE SVETSKI DAN KNEDLI, A KURIR OTKRIVA ORIGINALNI RECEPT: Obožavali su ih Tesla i Mocart, a vreme je da ih i vi napravite

(Espreso/Srbija Danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.