EVO ŠTA DOKTORI RADE DA BI SE SAČUVALI PREHLADE I GRIPA: Ostanite zdravi ove sezone uz pomoć SAVETA zlata vrednih
Ilustaracija, Foto: Profimedia

savet

EVO ŠTA DOKTORI RADE DA BI SE SAČUVALI PREHLADE I GRIPA: Ostanite zdravi ove sezone uz pomoć SAVETA zlata vrednih

Kako se bliži sezona prehlade i gripa i dani postaju sve hladniji, ljudi sve češće borave u zatvorenim prostorijama omogućavajući respiratornim bolestima lakše širenje

Objavljeno:

Sezona gripa naime počinje već u oktobru, a svoj vrhunac doseže između decembra i januara, ali osim nje u ovim je mesecima aktualno i još nekoliko respiratornih virusa i naravno, COVID virus, a većina ih uzrokuju simptome slične prehladi. Zbog toga je nekoliko lekara za HuffPost ispričalo šta oni rade, a šta izbegavaju kako bi ostali zdravi, a prenosi Večernji.

1. Ne preskaču vakcinaciju protiv gripa

Preskakanje ili odlaganje vakcinacije protiv gripa može vas dovesti u opasnost da se stvarno razbolite, kaže dr. Mari-Luiz Landri, profesorka laboratorijske medicine na Medicinskom fakultetu Yale. „Više puta sam dobila grip i svaki put sam bila jako bolesna“, rekla je. „Otkako sam primila vakcinu, samo sam jednom dobila grip, ali bio je mnogo blaži i kratkotrajniji u poređenju s ranijima“. Vakcinacija protiv gripa preporučuje se skoro svima starijima od 6 meseci života, uz nekoliko retkih izuzetaka i za većinu pacijenata je besplatna.

2. Nikada bolesni ne idu na posao

Kada imam prehladu ili grip nikako ne idem na posao. Svi mi imamo odgovornost jedni prema drugima, a kada bolesni idemo da radimo, dovodimo druge u opasnost, rekao je dr. Ričard A. Martinelo, profesor zaraznih bolesti i pedijatrije sa Yalea. Budući da se grip i prehlada šire putem respiratornih kapljica, kada ste bolesni najbolje je ostati kod kuće, kako biste smanjili rizik od prenosa. Čak i ako nemate simptome ali ste pozitivni na grip, i dalje možete širiti virus.

Prehlada, Zagađenje, Zagušljivost
foto: Profimedia

3. Kada su bolesni ne izlaze bez maske

Ponekad, naravno, moramo izaći u javnost i kad smo bolesni, kaže profesor emeritus sa Univerziteta Kalifornija, Džon Švarcberg koji tada ne izlazi iz kuće bez kvalitetne medicinske maske, npr. N95 ili KN95. “Svako s respiratornom bolešću bi trebalo da nosi masku na javnim mestima u zatvorenom ili napolju ako se nalazi pored drugih ljudi”, kaže Švarcberg, jer ona veoma smanjuje rizik od respiratornih kapljica koje se mogu ispustiti u vazduh kada kašljete ili kijate.

4. Redovno peru ruke

Loša higijena pranja ruku može biti faktor rizika za dobijanje gripa ili prehlade i prema Martinelou i Švarcbergu, ruke treba prati često, posebno u ovim mesecima. „Kada nam se ruke nakon dodirivanja površine na kojoj je virus kontaminiraju , možemo se razboleti samo zbog dodirivanja očiju ili nosa kontaminiranim prstima“, objasnio je Martinelo. A ako ste u pokretu i nemate pristup sapunu i vodi, možete privremeno koristiti i sredstvo za dezinfekciju ruku na bazi alkohola.

pranje ruku, sapun
foto: Profimedia

5. Dovoljno se odmaraju

Važno je dovoljno se odmarati dok ste bolesni, kaže dr. Tamika Henri, porodična doktorka sa Unlimited Health instituta. „Često pokušavamo i tada sledimo svoj užurbani ritam, bez obzira na to kako se osećamo, a to može negativno uticati na naše zdravlje. Dobra vest je da i san može pomoći da se brže oporavite od prehlade ili gripa, jer simptomi mogu trajati i do dve nedelje. “Nedovoljno spavanja povezano je s povećanom upalom i oslabljenim imunološkim odgovorom, što može produžiti vreme potrebno za oporavak od bolesti”, kaže instruktor medicine sa Harvard Medical School Metju Viver, a davanje prioriteta zdravim navikama povećava šanse da i tokom najzaraznijeg godišnjeg doba ostanete zdravi.

BONSU VIDEO:Sezonski grip i korona: Maske sprečavaju širenje oba virusa

01:29

Sezonski grip i korona: Maske sprečavaju širenje oba virusa

(Espreso/krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.