EVO ŠTA ĆE SE DESITI SA TELOM AKO SVAKOG DANA JEDETE BRZU HRANU: Preti vam PET OPASNOSTI koje se tek kasnije vide
Pljeskavica, Foto: Printscreen YouTube/Kuhinja za 10

pažnja

EVO ŠTA ĆE SE DESITI SA TELOM AKO SVAKOG DANA JEDETE BRZU HRANU: Preti vam PET OPASNOSTI koje se tek kasnije vide

Evo šta se dešava ako svakog dana jedete brzu hranu!

Objavljeno:

Dijetetičarki i stručnjakinji za zdravu ishranu, Nikol Rodrigez, palo je na pamet da testira šta će se desiti sa njenim organizmom ako jede brzu hranu svakog dana. Kako ne bi preterivala, ograničila je svoj budžet na pet evra za trošenje brze hrane. Njena teorija je da jedan obrok dnevno tokom trideset dana, kao deo sveukupne uravnotežene ishrane i redovnog vežbanja, verovatno je prekratko vreme da bi izazvalo značajnu štetu vašem zdravlju. Ali, na duže staze svakako je opasno!

Ona je otkrila šest opasnih efekata čestog konzumiranja nezdrave i brze hrane:

1. Povećan rizik od infarkta

Konzumiranje više od jednog dnevnog obroka ove hrane povećaćete unos natrijuma. Rodrigez daje primer obroka koji se sastoji od duplog čizburgera, malog pomfrita i malog šejka iz jednog od vodećih lanaca brze hrane. Ovaj obrok sadrži više od 1.500 miligrama natrijuma. "Vremenom, visok unos natrijuma može pa podigne krvni pritisak i poveća rizik od kardiovaskularnih bolesti i moždanog udara", ističe Nikol.

Pljeskavica
foto: Printscreen/Youtube/Tech Insider

2. Višak kilograma

Preterivanje sa brzom hranom, više obroka u toku dana, može samo da vam nabaci koji kilogram više. Uzimanje više kalorija nego što je telu potrebno dovodi do taložena kilograma. Pogotovo, ukoliko ne praktikujete redovnu fizičku aktivnost.

3. Unošenje manje vlakana

Takođe, nisu isključeni ni problemi sa stomakom i varenjem. Brza hrana koja sadrži manjak celih žitarica, orašastih plodova i biljnih namirnica ne može da zadovolji potrebe organizma za vlaknima. Neke od posledica su gasovi i pojava zatvora.

Pljeskavica
foto: Profimedia

4. Povišen holesterol

Jedan od problema u većini restorana brze hrane je količina zasićenih masti koja se dodaje u jednom obroku. Na osnovu ishrane od 2.000 kalorija, maksimalna granica za zasićene masti je 22 grama dnevno. Lako možete da unesete 75% ili više svog unosa zasićenih masti tokom jednog obroka brze hrane, a u nekim slučajevima možete da unesete 100 do 150% preporučenog dnevnog maksimuma zasićenih masti.

Naučno je dokazano da je povećan unos zasićenih masti povezan sa povećanim lošim holesterolom.

5. Rizik od dijebatesa

Jedna studija otkrila je da konzumiranje brze hrane dva puta nedeljno povezano sa povećanim rizikom od dijebetesa tipa 2. Ukoliko imate pred dijabetes, trebalo bi da izbegavate ovu vrstu ishrane.

Majke i snajke

48:09

MAJKE-I-SNAJKE-SE05-EP04

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.